Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy jest świetnym pomysłem na szybki deser, wykorzystującym banany które już mocno dojrzały. Takie będą najlepsze. Ale żeby nie było za słodko dodamy do niego gorzkiej czekolady. Do tego wszystkiego do jego zrobienia nie potrzeba robota kuchennego, miksera. Wystarczy miska i łyżka, a wiadomo że satysfakcja z gotowania największa kiedy sprzątania później jest jak najmniej i można rozkoszować się pysznym chlebkiem bananowym.

Składniki:

  • 3 banany + 1 do dekoracji
  • 200g drobnego cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 70g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Na wstępie nastawiamy piekarnik na 170°  i przygotowujemy formę do wypieku chlebka. Ja użyłem keksówki o wymiarach 26x12cm. Formę należy wysmarować masłem, wsypać trochę mąki i dokładnie nią oprószyć. Pozbywamy się nadmiaru mąki.

W misce rozgniatamy banany, łatwo uda się to zrobić widelcem. Dodajemy do nich uprzednio roztopione i trochę przestygłe masło. Dosypujemy cukier, dolewamy ekstrakt, roztrzepane jajko i dokładnie ze sobą mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Na koniec musimy wmieszać gorzką czekoladę pokrojoną w drobniejszą kostkę.

Gotową masę na chlebek bananowy przekładamy do uprzednio przygotowanej formy, wyrównujemy ciasto. Dodatkowego banana obieramy i kroimy dwa plastry przez całą długość banana. Układamy je na wierzchu. Chlebek bananowy wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu przestudzić w formie i chlebek gotowy.

Udanego pieczenia i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *