Pita z wołowiną i sosem miętowym

Pita z wołowiną to sposób na fast food w domowym zaciszu. Puszysty chlebek pita podany ze świeżymi warzywami, aromatycznymi klopsikami z wołowiny i charakterystycznym sosem miętowym, który nadaje niezwykłego smaku całej potrawie.

Składniki:

  • 6 chlebków pita
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 150g bułki tartej
  • jajko
  • 200g jogurtu greckiego
  • pęczek mięty
  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • szczypta chili
  • łyżeczka startej skórki z limonki
  • olej do smażenia
  • sól

Obrywamy liście mięty i drobno siekamy. Przekładamy do miseczki jogurt grecki, dodajemy miętę i szczyptę soli do smaku. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły i nabrały aromatu. Piekarnik nastawiamy na 220°.

W misce mieszamy mięso mielone z bułką tartą, jajkiem, przyprawami i skórką z limonki oraz przeciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt wilgotna to można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Wyrabiamy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej partiami. Nie za dużo na raz aby klopsiki się dobrze usmażyły, a nie zaczęły dusić. Kolistym ruchem turlamy klopsiki po patelni dzięki czemu mięso się pozamyka, całe soki mięsa zostaną w środku i klopsiki zachowają swój kształt. Smażymy przez kilka minut i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Przygotowujemy dodatki do pity: mix sałat, pomidory pokrojone w półplasterki, cebulę w pióra. Chlebki pita skrapiamy wodą z każdej strony i wkładamy do piekarnika na blasze na 5min. Po wyjęciu przekrawamy do połowy tworząc kopertę dla naszych dodatków. Środek pity smarujemy naszym sosem miętowym i wkładamy sałatę, pomidora, cebulę oraz od 3 do 4 klopsików w zależności od wielkości naszych chlebków pita. Podajemy z sosem w miseczce obok do dodatkowego maczania pity oraz z cząstką limonki.

Udanego gotowania i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *