Wegetariańskie burrito

Rewelacyjne burrito w nietypowej odsłonie bo czysto wegetariańskiej bez dodatku mięsa. Zastąpimy je masą fasolową, swoją fakturą przypomina mięso. Do tego wszystkiego tortilla posmarowana aksamitnym i mocno cytrusowym guacamole. Świeże warzywa, ciągnący się ser i sos czosnkowy. Świetny pomysł na gorącą kolację lub spotkanie ze znajomymi przy piwie lub margaricie!

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych (średniej wielkości, ok. 23cm)
  • 2 mocno dojrzałe avocado
  • puszka czerwonej fasoli
  • limonka
  • 100g tartego żółtego sera
  • mix sałat
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • łyżeczka czerwonej papryki wędzonej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Zaczynamy od sosu, w miseczce mieszamy ze sobą majonez i jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki dla lepszego przegryzienia się smaków. główkę cebuli kroimy w plastry, pomidora w półplastry. Odstawiamy na bok.

Do przygotowania masy fasolowej potrzebujemy puszki czerwonej fasoli. Odlewamy zalewę i przelewamy wodą na sitku. Przekładamy do miski i za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy fasolę. Nie za drobno żeby fakturą przypominało mięso. Pół główki cebuli drobno siekamy i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pół papryczki chili pokrojonej w drobne paseczki, pestki usuwamy. Doprawiamy solą i papryką wędzoną. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. Masa fasolowa gotowa.

Guacamole robimy przed samym zwijaniem buritto ponieważ avocado szybko się utlenia i traci swój zielony kolor. Avocado dzielimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Przekładamy do miski i dodajemy sok z połowy limonki. Ugniatamy avocado widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Teraz będziemy składać nasze buritto. Tortillę smarujemy na całej powierzchni guacamole. Mniej więcej na środku placka kładziemy sałątę, na niej pomidora i cebulę. Później masę fasolową, jest plastyczna więc możemy ukształtować ładny pasek szerokości innych dodatków. Smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy serem. Boki składamy do środka i zwijamy buritto stroną równoległą do farszu. Gotowe buritto przekładamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnie i rumienimy prze chwilę z każdej strony. Najlepiej wygląda przyrumieniona na patelni grillowej.

Buritto gotowe i czeka na zjedzenie. Podajemy z sosem czosnkowym i ćwiartką limonki.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Wegetariańskie burrito”

  1. Moi znajomi, wegetarianie byli bardzo mile zaskoczeni, gdy podałem im burrito według tego przepisu 🙂 Będą je teraz robić sami. Dzięki za super przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *