Wielkimi krokami zbliża się majówka, a to oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego. Idealny sposób na spędzenie czasu z rodziną lub znajomymi na świeżym powietrzu, zwłaszcza w dzisiejszych czasach kiedy nie mamy zbyt wiele innych możliwości.
Kiedy myślę o grillu, myślę o chrupiącej kiełbasie, soczystym mięsie w aromatycznych marynatach, czosnkowym pieczywie oraz warzywach pachnących dymem. Ale dla mnie obowiązkowym punktem programu jest również sałatka ziemniaczana.
Dziś przedstawiam Wam pomysł na sałatkę ziemniaczaną z jarmużowym pesto. Zrezygnowałem z klasycznej wersji sałatki z sosem majonezowym ponieważ choć potrawy z grilla są pyszne to są również tłuste i ciężkie. Dlatego też moja wersja nada biesiadzie świeżości i lekkości dzięki kremowym ziemniakom, świeżym warzywom oraz pesto z jarmużu z nutą cytryny.
Składniki:
- 700g młodych, małych ziemniaków
- 8 rzodkiewek
- czerwona cebula
- ogórek szklarniowy
- 40g liści jarmużu
- ząbek czosnku
- 20g pestek dyni
- 80ml oliwy z oliwek
- 10g tartego parmezanu
- 100g sera sałatkowego
- sól
- pieprz cytrynowy
- cytryna
Ziemniaki szorujemy i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli. Od momentu zagotowania wody gotujemy ziemniaki 10-15min. Najlepiej po 10min sprawdzić widelcem lub wykałaczką twardość ziemniaka. Nie chcemy aby były za miękkie. Po tym czasie odlewamy wodę i zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia.
Następnym krokiem będzie przygotowanie pesto z jarmużu. Potrzebujemy 30g miękkich części liści jarmużu. Usuwamy wszystkie grube nerwy. Płuczemy i przekładamy do blendera. Dodajemy ząbek czosnku, uprażone krótką chwilę na suchej patelni pestki dyni, tarty parmezan oraz oliwę. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu cytrynowego. Wszystko razem blendujemy. Gdyby pesto wyszło za gęste można jeszcze dodać trochę oliwy.
Przestudzone ziemniaki kroimy w ćwiartki, jeżeli były większe sztuki to w kawałki na jeden kęs. Rzodkiewki i ogórka w półplasterki, cebulę w ćwiartki, a później w pióra. Ser sałatkowy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Sałatka gotowa, udanego grillowania. Smacznego!
Na pewno spróbuje zrobić coś podobnego chociaż do ciebie mi jeszcze dużo brakuje ❤️❤️❤️mega przepis ???