Szakszuka to danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu. Składające się z jajek gotowanych w sosie pomidorowym. Dla mnie jest to ciekawa alternatywa dla śniadania oraz sadzonych jajek. Moja szakszuka łączy w sobie słodycz pomidorów, ostrość hiszpańskiej kiełbasy chorizo oraz przyjemny i kwaskowaty smak szpinaku. Do tego wszystkiego aksamitne i lejące się żółtko jajka.
Składniki:
- 3-4 jajka
- 70g chorizo
- garść szpinaku
- puszka krojonych pomidorów
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Robienie szakszuki zaczynamy od pokrojenia chorizo w półtalarki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy na niej chorizo aż się zrumieni. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wszystko zalewamy pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Smażymy wszystko aż sok z pomidorów odparuje, a całość zgęstnieje. Wrzucamy liście szpinaku i wszystko razem mieszamy i smażymy przez krótką chwilę. Zmniejszamy ogień.
W sosie pomidorowym robimy zagłębienia i w każde wbijamy po jednym jajku. Lepiej użyć mniejszych jajek dzięki czemu białko nie rozleje się po całym sosie, a zostanie w zrobionych przez nas zagłębieniach. Doprawiamy jajka szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy wszystko na małym ogniu aż do ścięcia się białka.
Szakszuka gotowa! Możemy całość posypać świeżym szczypiorkiem i podać z grzankami.
Udanego gotowania i smacznego!
Ciekawa propozycja na pyszne śniadanko??
Aż się pokusze ażeby zrobić,oby mi wyszła tak pyszna jak na załączonym obrazku??
Mniamm..?