Szakszuka z chorizo i szpinakiem

Szakszuka to danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu. Składające się z jajek gotowanych w sosie pomidorowym. Dla mnie jest to ciekawa alternatywa dla śniadania oraz sadzonych jajek. Moja szakszuka łączy w sobie słodycz pomidorów, ostrość hiszpańskiej kiełbasy chorizo oraz przyjemny i kwaskowaty smak szpinaku. Do tego wszystkiego aksamitne i lejące się żółtko jajka.

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 70g chorizo
  • garść szpinaku
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Robienie szakszuki zaczynamy od pokrojenia chorizo w półtalarki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy na niej chorizo aż się zrumieni. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wszystko zalewamy pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Smażymy wszystko aż sok z pomidorów odparuje, a całość zgęstnieje. Wrzucamy liście szpinaku i wszystko razem mieszamy i smażymy przez krótką chwilę. Zmniejszamy ogień.

W sosie pomidorowym robimy zagłębienia i w każde wbijamy po jednym jajku. Lepiej użyć mniejszych jajek dzięki czemu białko nie rozleje się po całym sosie, a zostanie w zrobionych przez nas zagłębieniach. Doprawiamy jajka szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy wszystko na małym ogniu aż do ścięcia się białka.

Szakszuka gotowa! Możemy całość posypać świeżym szczypiorkiem i podać z grzankami.

Udanego gotowania i smacznego!

Jeden komentarz do “Szakszuka z chorizo i szpinakiem”

  1. Ciekawa propozycja na pyszne śniadanko??
    Aż się pokusze ażeby zrobić,oby mi wyszła tak pyszna jak na załączonym obrazku??
    Mniamm..?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *