Pieczona pierś z kurczaka na puree z białej fasoli

W nowym przepisie postaram się odczarować pieczoną pierś z kurczaka. Kto z nas nie miał wątpliwej przyjemności jedzenia wysuszonego kurczaka w niejednej restauracji. Wystarczy niewiele aby pierś z kurczaka była mięciutka, a co najważniejsze soczysta.

Pieczoną pierś z kurczaka podaję z prostymi, ale nietypowymi dodatkami. Karmelizowaną czerwoną papryką oraz kremowym puree z białej fasoli.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 puszki białej fasoli
  • mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny oraz tarta skórka z całej
  • 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
  • czosnek suszony
  • papryka słodka
  • lubczyk suszony
  • oliwa z oliwek

Nasze gotowanie zaczynamy od nagrzania piekarnika na 230° i przygotowania piersi z kurczaka do pieczenia. Masło roztapiamy i ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Umyte i osuszone piersi przekładamy do miski, zalewamy roztopionym masłem. Dodajemy dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Posypujemy łyżką suszonego czosnku, słodkiej papryki i lubczyku. Na koniec dodajemy skórkę z 1/2 cytryny i dokładnie obtaczamy piersi z kurczaka w marynacie.

Piersi z kurczaka przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 15-20min. W zależności od wielkości piersi. Najlepiej po 15min nakłuć mięso w najgrubszym miejscu. Jeżeli wypłynie przejrzysty płyn, znaczy że kurczak jest gotowy. Po upieczeniu kurczaka zawijamy go w folię aluminiową i ostawiamy do odpoczęcia na 10min. Mięso nie wystygnie, a soki dzięki temu pięknie rozejdą się po mięsie.

W czasie pieczenia kurczaka przygotujemy paprykę oraz puree z fasoli. Zaczniemy od papryki. Kroimy ją w podłużne cienkie paski. Cebulę w półplasterki, jeden ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucamy paprykę, cebulę oraz czosnek. Wszystko doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i łyżką brązowego cukru. Smażymy do momentu aż składniki przestaną skwierczeć. Wtedy dodajemy ocet z białego wina i smażymy jeszcze przez 2-3min. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Papryka gotowa.

Aby przygotować puree z białej fasoli rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, skórkę z połowy cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Smażymy przez krótką chwilę. Wrzucamy odsączoną fasolę i smażymy wszystko przez około 5min. Usuwamy rozmaryn i przekładamy wszystko do blendera. Blendujemy całość na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Soczysta pierś z kurczaka, słodko- kwaśna papryka oraz aksamitne puree z białej fasoli gotowe. Smacznego!

Jeden komentarz do “Pieczona pierś z kurczaka na puree z białej fasoli”

  1. Sam opis przygotowania piersi sprawia że kupki smakowe wariują ??,ciekawy dodatek „puree z fasoli”nie jadłem muszę przyznać ,aż spróbuję ?
    Niby tradycyjna pierś ,a jednak interesujące wykonanie??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *