W nowym przepisie postaram się odczarować pieczoną pierś z kurczaka. Kto z nas nie miał wątpliwej przyjemności jedzenia wysuszonego kurczaka w niejednej restauracji. Wystarczy niewiele aby pierś z kurczaka była mięciutka, a co najważniejsze soczysta.
Pieczoną pierś z kurczaka podaję z prostymi, ale nietypowymi dodatkami. Karmelizowaną czerwoną papryką oraz kremowym puree z białej fasoli.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- czerwona papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 puszki białej fasoli
- mała czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny oraz tarta skórka z całej
- 2 łyżki masła
- gałązka rozmarynu
- łyżka octu z białego wina
- sól
- pieprz
- czosnek suszony
- papryka słodka
- lubczyk suszony
- oliwa z oliwek
Nasze gotowanie zaczynamy od nagrzania piekarnika na 230° i przygotowania piersi z kurczaka do pieczenia. Masło roztapiamy i ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Umyte i osuszone piersi przekładamy do miski, zalewamy roztopionym masłem. Dodajemy dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Posypujemy łyżką suszonego czosnku, słodkiej papryki i lubczyku. Na koniec dodajemy skórkę z 1/2 cytryny i dokładnie obtaczamy piersi z kurczaka w marynacie.
Piersi z kurczaka przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 15-20min. W zależności od wielkości piersi. Najlepiej po 15min nakłuć mięso w najgrubszym miejscu. Jeżeli wypłynie przejrzysty płyn, znaczy że kurczak jest gotowy. Po upieczeniu kurczaka zawijamy go w folię aluminiową i ostawiamy do odpoczęcia na 10min. Mięso nie wystygnie, a soki dzięki temu pięknie rozejdą się po mięsie.
W czasie pieczenia kurczaka przygotujemy paprykę oraz puree z fasoli. Zaczniemy od papryki. Kroimy ją w podłużne cienkie paski. Cebulę w półplasterki, jeden ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucamy paprykę, cebulę oraz czosnek. Wszystko doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i łyżką brązowego cukru. Smażymy do momentu aż składniki przestaną skwierczeć. Wtedy dodajemy ocet z białego wina i smażymy jeszcze przez 2-3min. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Papryka gotowa.
Aby przygotować puree z białej fasoli rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, skórkę z połowy cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Smażymy przez krótką chwilę. Wrzucamy odsączoną fasolę i smażymy wszystko przez około 5min. Usuwamy rozmaryn i przekładamy wszystko do blendera. Blendujemy całość na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Soczysta pierś z kurczaka, słodko- kwaśna papryka oraz aksamitne puree z białej fasoli gotowe. Smacznego!
Sam opis przygotowania piersi sprawia że kupki smakowe wariują ??,ciekawy dodatek „puree z fasoli”nie jadłem muszę przyznać ,aż spróbuję ?
Niby tradycyjna pierś ,a jednak interesujące wykonanie??