Dziś przestawiam mały grecki zawrót głowy. Będą to dwa przepisy na szybkie dipy w greckim stylu. Idealnie łączą się ze świeżymi warzywami czy grillowanym lub pieczonym mięsem.
Podstawą obu dipów jest gęsty i kwaśny jogurt grecki. Tzatziki przepełnia smak świeżego i chrupkiego ogórka uzupełniony ostrością czosnku. Zaś dip feta to słoność sera, przełamana cytrusami i świeżym koperkiem.
Składniki:
- 600g jogurtu greckiego
- 300g ogórka szklarniowego
- 5 ząbków czosnku
- 200g fety
- tarta skórka z 1/2 cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Aby przygotować sos tzatziki zaczynamy od przecięcia ogórka na pół i wydrążenia pestek. Następnie ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach. Przekładamy go na sito i delikatnie soli. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10min. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody. W misce umieszczamy 400g jogurtu greckiego, dodajemy tartego ogórka, łyżeczkę oliwy z oliwek oraz drobno siekane 4 ząbki czosnku. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki aby wszystkie samki się ze sobą przegryzły.
W przypadku dipu feta umieszczamy w blenderze 200g jogurtu greckiego, łyżkę oliwy z oliwek, skórkę z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokruszoną fetę. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do miski i dodajemy do dipu sok z cytryny oraz posiekany koperek. Mieszamy wszystko ze sobą i doprawiamy pieprzem. Gdyby sos był dla kogoś za słony można dodać jeszcze jogurtu greckiego. Podobnie jak w przypadku tzatziki również odstawiamy do lodówki.
Oba dipy możemy podać ze świeżymi warzywami i chipsami z chlebka pita. Wystarczy nastawić piekarnik na 190°, pokroić chlebek pita w trójkąty i wstawić do piekarnika na kilka minut do zrumienienia.
Smacznego!
Coś w sam raz na długi czerwcowy weekend?
Smacznie ,zdrowo,kolorowo?
Pomysł w 10-chę..????