Ponoć sałatka Waldorf powstała ponad 100 lat temu w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Zaczynając jako prosta sałatka z jabłek, selera i majonezu – składników, które są w sezonie przez cały rok. Przez lata jej smak był modyfikowany dodatkiem winogron i orzechów.
Prosta i orzeźwiająca sałatka Waldorf jest idealna jako dodatek lub przystawka na spotkanie we dwoje.
Ja w swojej wersji podaję sałatkę Waldorf z rukolą oraz serem z niebieską pleśnią. Całość uzupełniłem prostym owocowym carpaccio z jabłka i gruszki.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 25 szt. różowego winogronu
- 70g sera z niebieską pleśnią
- 60g orzechów włoskich
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 garści rukoli
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie sałatki Waldorf zaczynamy od pokrojenia selera naciowego w plastry. Grona różowego winogronu przekrajamy na pół i wydrążamy wykałaczką pestki. Jedno jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiały. Przekładamy wszystko do miski.
Aby przygotować sos do sałatki Waldorf mieszamy majonez z jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Dodajemy do miski z selerem i owocami. Na koniec kroimy w małą kostkę ser pleśniowy, orzechy włoskie łamiemy w większe kawałki. Całość mieszamy z resztą składników w misce z dodatkiem sosu.
Aby przygotować carpaccio wystarczy pokroić nożem ale najlepiej na mandolinie pozostałe jabłko i gruszkę, w cienkie plastry. Kroimy również w cieniutkie plasterki 2 grona winogronu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na przemian na talerzu plastry jabłka i gruszki. Kładziemy garść rukoli, a na nią nakładamy naszą sałatkę Waldorf. Całość posypujemy pokruszonym serem, orzechami włoskimi i plastrami winogronu.
Możemy również podać w bardziej tradycyjny sposób mieszając rukolę od razu w misce z resztą składników. Zamiast rukoli możemy wykorzystać sałatę lodową, mix sałat lub roszponkę.
Sałatka Waldorf gotowa! Smacznego!
Ładnie się prezentuje na talerzu,a jak spróbuję zrobić to mam nadzieję że poznam walory smakowe tej kompozycji ??