Nocna owsianka to jedna z najłatwiejszych opcji śniadaniowych bez gotowania. Pozwoli Ci ona cieszyć się zdrowymi śniadaniami na wynos przez cały tydzień. Bonus- można ją nieskończenie konfigurować w zależności od pory roku.
Dzisiejszy przepis łączy ze sobą nocną owsiankę z ciastem marchewkowym. Aksamitna konsystencja płatków owsianych dopełniona chrupkimi i słodkimi wiórkami z marchewki, a do tego aromatyczny cynamon. Ciasto na śniadanie? Dlaczego nie! Dzięki tej wersji owsianki koniec z wyrzutami sumienia.
Składniki:
- 40g górskich płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 125ml mleka migdałowego
- 50g jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 60g tartej marchewki
- 30g rodzynek
- 10g wiórek kokosowych
- 15g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przekładamy do miski płatki owsiane, nasiona chia, miód, jogurt grecki oraz mleko migdałowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy do połączenia składników. W mniejszej miseczce umieszczamy marchew z rodzynkami, ekstraktem waniliowym, cynamonem, wiórkami kokosowymi i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Wszystko mieszamy.
3/4 masy marchewkowej łączymy z wcześniej przygotowanymi płatkami owsianymi. Resztę zostawiamy do późniejszej dekoracji. Miskę z naszą nocną owsianką przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na min. 3 godziny ale najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przekładamy nocną owsiankę do miseczki, wysokiej szklanki lub zakręcanego słoika jeżeli chcemy ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Wierzch dekorujemy pozostałą marchewką z dodatkami.
Nasza nocna owsianka o smaku ciasta marchewkowego gotowa.
Smacznego!