Sorbet z kiwi

Już za kilka dni zacznie się kalendarzowe lato, dni są coraz cieplejsze. Żar zaczyna lać się z nieba, dlatego postanowiłem podzielić się przepisem na łatwy sorbet z kiwi. Pomoże przetrwać letnie upalne dni.


Sorbet z kiwi jest również sposobem na zdrowy deser. Jest niesamowicie pyszny i gładki, lekko słodki i kwaśny zarazem dzięki kiwi. Puszystości natomiast sorbetowi nadają ubite białka jajek.

Składniki:

  • 400g kiwi
  • białka z 2 jajek
  • 250ml wody
  • 150g cukru
  • sok z 1 cytryny

W pierwszej kolejności musimy przygotować syrop cukrowy potrzebny do zrobienia naszego sorbetu z kiwi. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy całość przez 2 min ciągle mieszając. Odstawiamy syrop do ostygnięcia.

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny i wszystko blendujemy na gładki mus. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

W misce umieszczamy mus z kiwi i syrop cukrowy. Mieszamy wszystko ze sobą. Ubite białka dodajemy w trzech partiach, za każdym razem dokładnie łącząc z resztą składników.

Nasz sorbet z kiwi jest gotów do zamrożenia. Z przepisu wychodzi ok. 1l sorbetu. Masę przelewamy do pojemnika plastikowego na żywność, przykrywamy wieczkiem lub folią spożywczą. Jeżeli mamy taką możliwość dobrze jest kilka razy przemieszać sorbet co godzinę. Później zostawić na całą noc.

Pyszny i orzeźwiający sorbet z kiwi gotowy.

Smacznego!

2 komentarze do “Sorbet z kiwi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *