Powoli rozpoczyna się sezon na jeden z leśnych skarbów jakimi są jagody. Do tego lato w pełni, dla wielu z nas zaczynają się wakacje lub urlop. Najlepszym sposobem na obiad jest coś szybkiego, pysznego i zimnego co pozwoli schłodzić się w gorące, letnie dni.
Chłodnik jagodowo- miętowy jest zarówno słodki od jagód, jak i orzeźwiający dzięki dodatkowi mięty. Mascarpone zaś nadaje przyjemnej kremowej konsystencji całemu chłodnikowi. Zupa idealnie nadaje się na posiłek w ogrodzie, w cieniu drzew czy też na łące, na kocu podczas letniego pikniku. Tego lata oddaj się prawdziwej przyjemności jedzenia!
Składniki:
- 250g jagód/ borówki amerykańskiej
- 50g mascarpone
- 100g ryżu jaśminowego
- 50 jogurtu greckiego
- 2 garści liści mięty
- 3 łyżki miodu
Aby przygotować chłodnik jagodowo- miętowy umieszczamy w blenderze wcześniej umyte i oczyszczone jagody lub borówki. Blendujemy przez krótką chwilę po czym dodajemy miód, jogurt, mascarpone oraz liście mięty. Ponownie wszystko rozdrabniamy na gładki mus. Przelewamy całość do miski lub garnka, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 3-4h. Ewentualnie aby przyśpieszyć schodzenie chłodnika możemy umieścić go na ok. 30min w zamrażarce.
Gotowy i schłodzony chłodnik jagodowo- miętowy podajemy z wcześniej ugotowanym (wg instrukcji na opakowaniu) i przestygniętym ryżem jaśminowym. Do tego kilka świeżych jagód lub borówek, kilka liści mięty oraz łyżka kremowego mascarpone.
Smacznego!
Chłodnik?kojarzy mi się z kefirem i buraczkami cwiklowymi,ale można się pokusić o wersję na słodziutko?
Orzeźwiający dodatek mięty i jagódki ..mniam mniam?
Dwa krzaczki jagody kamczackiej w ogródku siostry pięknie obrodziły. Nie było wyjścia, część z owoców została przeze mnie zerwana i wykorzystana do zrobienia chłodnika. Smakowało. I to jak! Polecam!