Tabbouleh

Tabbouleh to prosta śródziemnomorska sałatka. Przyrządzana z bardzo drobno posiekanych warzyw, dużej ilości świeżej pietruszki i kaszy bulgur. Wszystko polane sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Dla podbicia smaku dodałem jeszcze świeżą miętę oraz tartą skórkę limonki, a także ogórka dla nadania sałatce chrupkości.

Tabbouleh można podawać jako dodatek do drugiego dania w towarzystwie grillowanego kebabu. Może być również jednym ze składników mezze (libańskie przystawki) obok hummusu, falafeli czy baba ghanoush. W przyszłości postaram się przedstawić przepisy także na te części mezze.

Składniki:

  • 50g kaszy bulgur
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1/4 cebuli
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1/2 limonki- wyciśnięty sok, tarta skórka z 1/4
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzenie Tabbouleh zaczynamy od ugotowania kaszy bulgur wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy kasza przestygnie przygotowujemy resztę składników do naszej sałatki.

Natkę pietruszki oraz liście mięty drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Następnie kroimy pomidory i ogórka w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Dzięki temu warzywa nie puszczą soków i nie rozwodnią Tabbouleh. Wydrążone pomidory i ogórka kroimy w paski, a następnie w drobniejszą kostkę. Dodajemy do poszatkowanych ziół. Cebulę kroimy w cienkie pióra i przekładamy do miski z resztą składników. Przekładamy również wcześniej ugotowaną kaszę bulgur.

Sałatkę doprawiamy skórką i sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowe Tabbouleh przekładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *