Pieczone frytki z batatów z domowym Coleslawem

Te pieczone w piekarniku frytki ze słodkich ziemniaków są tak przepyszne! Słupki z batatów, obtoczone w oliwie, posypane przyprawami i upieczone. Rumiane i chrupiące na brzegach. Są też naprawdę łatwe do wykonania.

Świetny Coleslaw nie potrzebuje mnóstwa składników. Wszystko czego potrzebujesz to kapusta, marchewka i wspaniały dressing. Moja wersja klasyku jest z dodatkiem czerwonej papryki co nadaje słodyczy sałatce oraz musztardy francuskiej. Ziarna gorczycy świetnie się prezentują, a także nadają dodatkowej tekstury kiedy przyjemnie strzelają.

Składniki:

  • 800g batatów
  • 400g kapusty białej
  • 100g marchewki
  • 150g czerwonej papryki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • czosnek suszony
  • wędzona czerwona papryka

Sałatka Coleslaw najlepiej smakuje schłodzona dlatego od niej zaczniemy. Kapustę kroimy w ćwiartki i wykrawamy głąb. Następnie szatkujemy w cienkie paski. Pokrojoną kapustę przekładamy do durszlaka i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i odstawiamy na 30min aby zmiękła. Po tym czasie dokładnie przemywamy kapustę i odciskamy z nadmiaru wody. Zostawiamy do osuszenia.

Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Paprykę czerwoną oczyszczamy z nasion i białych błon. Kroimy w cienkie paski, a następnie w małą kostkę. Dodajemy do marchewki, przekładamy do niej również osuszoną kapustę.

W miseczce mieszamy ze sobą majonez, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu czarnego. Gotowy dressing dokładamy do warzyw i całość ze sobą mieszamy. Sałatka Coleslaw jest gotowa do schłodzenia w lodówce.

Aby przygotować frytki z batatów nastawiamy piekarnik na 200°. Następnie obieramy słodkie ziemniaki ze skórki i kroimy w słupki o grubości 1cm/1cm. Długość frytek wedle uznania. Pokrojone bataty umieszczamy w pojemniku z zimną wodą i odstawiamy na 30min.

Po upływie tego czasu dokładnie je osuszamy i przekładamy do miski, w której będziemy je łączyć z przyprawami. Frytki oblewamy ok. 5 łyżkami oliwy z oliwek oraz po łyżce czosnku suszonego, papryki wędzonej i pieprzu. Dokładnie mieszamy aby każdy kawałek ziemniaka był otoczony oliwą i przyprawami.

Przekładamy frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak aby się nie stykały i nie leżały jedna na drugiej. Całkowity czas pieczenia wynosi 20min. Po pierwszych 10min obracamy frytki na drugą stronę. Po kolejnych 5min ustawiamy piekarnik na opcję grilla lub górną grzałkę. Pieczemy jeszcze przez kolejne 5min. Frytki z batatów upieczone.

Frytki oraz sałatka Coleslaw gotowe!

Smacznego!

Jeden komentarz do “Pieczone frytki z batatów z domowym Coleslawem”

  1. Pokusiłem się ażeby spróbować słodkich batatów ,faktycznie w przyprawach mają wyjątkowy smak ,trochę z przyprawami przesadziłem ?ale wyszły pyszne ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *