Tortille z jajecznicą są ciekawym i szybkim pomysłem na nietypowe śniadanie. Warto od czasu do czasu zamienić poranne musli czy kanapkę na coś innego, a jak pysznego.
To danie łączy ze sobą kremową ale również aromatyczną dzięki lubczykowi, jajecznicę. Do tego chrupki bekon i dawka warzyw w postaci sałaty i ogórka. Tortillę można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy paprykowym.
Składniki:
- 6 plastrów boczku surowego, wędzonego
- 8 jajek
- 6 tortilli (śr. ok 20cm)
- 100g serka kremowego do smarowania (ziołowy)
- 150g ogórka szklarniowego
- 6 liści sałaty masłowej
- 50ml śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz czarny
- suszony lubczyk
Zaczniemy od przygotowania chrupkiego bekonu. Nastawiamy piekarnik na 200°, kiedy się nagrzeje wkładamy do niego boczek ułożony na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 15min, w połowie czasu przekładając na drugą stronę. Po tym czasie przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
W czasie pieczenia bekonu przygotujemy wszystkie dodatki śniadaniowej tortilli. Przygotowanie jajecznicy zostawimy na sam koniec aby nie wystygła. Każdy placek tortilli smarujemy warstwą serka kremowego, następnie układamy liść sałaty na jednym z brzegów. Ogórka szklarniowego kroimy w słupki szerokości placka. Odkładamy wszystko na bok.
Aby przygotować jajecznicę wbijamy jajka do miski i dolewamy śmietankę. Całość mieszamy przy pomocy rózgi. Doprawiamy jajka szczyptą soli, pieprzu oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Jeszcze raz mieszamy. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozpuszczamy masło. Kiedy się roztopi wlewamy masę jajeczną i smażymy przez ok 3-4min od czasu do czasu mieszając. Chcemy żeby się ścięła ale nie przesmażyła i wyszła za sucha.
Kiedy już jajecznica jest gotowa kompletujemy całość śniadaniowej tortilli. Na wcześniej przygotowanych plackach tortilli z serkiem i sałatą układamy plaster bekonu. Na tym kładziemy kilka łyżek jajecznicy i dwa słupki ogórka. Całość zawijamy w rulon. Kroimy w połowie i układamy na talerzu wraz z ulubionym sosem.
Śniadaniowa tortilla z jajecznicą i chrupiącym bekonem gotowa.
Smacznego!
?O i to jest to co na śniadanko warto zrobić ?
Jajka lubię w każdej formie,smażone ,gotowane ,ale zawijanych w tortillę nie próbowałem.
Zrobię na śniadanko mniam ?
Wydawało mi się, że przygotowanie śniadania zabierze mi dużo czasu, ale wcale nie było źle. Boczek się wysmażał, a ja robiłem resztę. Wynik przeszedł moje oczekiwania. Coś wspaniałego dla wielbicieli jajek , czyli też dla mnie. Tortilla z jajecznicą zagości w mojej kuchni na stałe. Jutro kupuję wszystkie składniki i niedzielne śniadanie będzie rewelacyjnym początkiem dnia!