Dziś panzanella z brzoskwiniami. Panzanella to sałatka wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Toskanii. W podstawowym przepisie jest skomponowana z czerstwego chleba, dużej ilości pomidorów oraz cebuli. Po pewnym czasie doszła również sałata, ogórek, bazylia i oliwa z oliwek.
Ja jednak postanowiłem stworzyć swoją letnią kompozycję. Jako że trwa sezon na soczyste i pełne smaku brzoskwinie to właśnie one będą głównym składnikiem. Do tego inny włoski składnik- świeża i kremowa mozzarella. Do dopełnienia potrzebujemy sosu, w tym przypadku będzie to cytrynowy sos z dodatkiem kaparów.
Składniki:
- 3 grubsze kromki (ok. 150g) chleba żytniego
- 50g roszponki
- 150g brzoskwini
- 125g mozzarelli w kulce
- kilka liści bazylii
- 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki kaparów
Zaczniemy od przygotowania sosu ponieważ będziemy musieli go schłodzić. Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładamy drobno siekane kapary. Zakręcamy słoiczek i energicznie mieszając łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy sos do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Kromki chleba kroimy w duże kostki, układamy na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 5min do zrumienienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Umyte brzoskwinie kroimy na pół po czym usuwamy pestki. Następnie kroimy w ósemki. Do głębokiego talerza lub miski nakładamy roszponkę, dokładamy brzoskwinie oraz grzanki. Palcami rwiemy mozzarellę na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Całość posypujemy liśćmi bazylii oraz polewamy naszym sosem.
Panzanella z brzoskwiniami gotowa. Mam nadzieję, że ten letni wariant klasycznej włoskiej sałatki przypadnie Wam do gustu. Smacznego!