Baba ghanoush to śródziemnomorski dip zrobiony z pieczonego lub grillowanego bakłażana. Do tego tahini, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek.
Podobnie jak hummus, jest pyszny z pitą lub świeżymi warzywami, ale wyróżnia go jedwabista konsystencja i nieodparty wędzony smak.
Baba ghanoush to także już trzecia część mezze. A to jeszcze nie koniec…
Składniki:
- 500g bakłażanów (2 średnie)
- 1 ząbek czosnku
- 30g tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
- szczypta wędzonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Baba ghanoush to dip z pieczonych bakłażanów dlatego zaczniemy od tego. Nastawiamy piekarnik na 200°. Bakłażany zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 50-60min. Od czasu do czasu możemy je obrócić.
Gotowe bakłażany powinny się lekko zapaść, po tym poznamy że możemy je odstawić do ostygnięcia. Po około 15-20min rozwijamy z foli, odcinamy zielone końce i obieramy ze skórki. Uważamy na wypadek gdyby były jeszcze ciepłe.
Obrane bakłażany rozcinamy i wydrążamy łyżeczką pestki. Obrane i oczyszczone przekładamy na sitko i odciskamy nadmiar wody. Dzięki temu baba ghanoush będzie kremowe.
Ostatnim co musimy teraz zrobić to przełożenie wszystkich składników do blendera. Bakłażan, czosnek, tahini, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki aby dip się schłodził.
Baba ghanoush możemy udekorować natką pietruszki, cząstkami cytryny oraz plastrami chilli. Możemy je zjeść z warzywami, pitą, grzankami.
Smacznego!