Baba ghanoush

Baba ghanoush to śródziemnomorski dip zrobiony z pieczonego lub grillowanego bakłażana. Do tego tahini, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek.

Podobnie jak hummus, jest pyszny z pitą lub świeżymi warzywami, ale wyróżnia go jedwabista konsystencja i nieodparty wędzony smak.

Baba ghanoush to także już trzecia część mezze. A to jeszcze nie koniec…

Składniki:

  • 500g bakłażanów (2 średnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 30g tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • szczypta wędzonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Baba ghanoush to dip z pieczonych bakłażanów dlatego zaczniemy od tego. Nastawiamy piekarnik na 200°. Bakłażany zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 50-60min. Od czasu do czasu możemy je obrócić.

Gotowe bakłażany powinny się lekko zapaść, po tym poznamy że możemy je odstawić do ostygnięcia. Po około 15-20min rozwijamy z foli, odcinamy zielone końce i obieramy ze skórki. Uważamy na wypadek gdyby były jeszcze ciepłe.

Obrane bakłażany rozcinamy i wydrążamy łyżeczką pestki. Obrane i oczyszczone przekładamy na sitko i odciskamy nadmiar wody. Dzięki temu baba ghanoush będzie kremowe.

Ostatnim co musimy teraz zrobić to przełożenie wszystkich składników do blendera. Bakłażan, czosnek, tahini, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki aby dip się schłodził.

Baba ghanoush możemy udekorować natką pietruszki, cząstkami cytryny oraz plastrami chilli. Możemy je zjeść z warzywami, pitą, grzankami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *