Gulasz wegetariański z białą fasolą

Ten wegetariański gulasz z białą fasolą i grzybami jest tak samo obfity, jak jego mięsne odpowiedniki i tak samo dobry. Wino nadaje przyjemnej głębi całości dania.

Nie pozostaje nic innego jak tylko zjeść wszystko po czym wylizać miskę do czysta.

Składniki:

  • 400g pieczarek (mini najlepsze)
  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 por
  • 400g passaty pomidorowej
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 125ml czerwonego wina wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • suszony tymianek i oregano

Na początku przygotujemy wszystkie warzywa aby ułatwić sobie gotowanie. Pieczarki oczyszczamy z ewentualnej ziemi i piasku. Jeżeli mamy pieczarki mini wtedy wykorzystamy je w całości. Jeżeli jednak posiadamy większe sztuki to kroimy je na pół. Selera naciowego kroimy pod kątem w małe romby. Z pora odkrawamy białą część, a później kroimy w cienkie półplasterki. Fasolę odcedzamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy.

W garnku o grubym dnie roztapiamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pora z selerem naciowy i natką pietruszki. Wyciskamy również czosnek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dokładamy także po łyżeczce tymianku i oregano. Całość smażymy przez ok. 5min. Po tym czasie wrzucamy pieczarki i zalewamy całość winem. Chwilę smażymy aby odparować wino.

Kiedy odparujemy wino zalewamy warzywa passatą pomidorową i bulionem. Wsypujemy jeszcze odsączoną białą fasolę. Doprowadzamy całość do wrzenia. Kiedy gulasz zacznie się gotować zmniejszamy ogień do minimum i dusimy wszystko przez ok. 45min do zgęstnienia. Od czasu do czasu mieszamy.

Wegetariański gulasz z białą fasolą można podać z grzankami z serem, kaszą lub ziemniakami. Ale jest również wystarczająco syte aby móc je zjeść bez dodatków.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Gulasz wegetariański z białą fasolą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *