Ten wegetariański gulasz z białą fasolą i grzybami jest tak samo obfity, jak jego mięsne odpowiedniki i tak samo dobry. Wino nadaje przyjemnej głębi całości dania.
Nie pozostaje nic innego jak tylko zjeść wszystko po czym wylizać miskę do czysta.
Składniki:
- 400g pieczarek (mini najlepsze)
- 2 puszki białej fasoli
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 por
- 400g passaty pomidorowej
- 300ml bulionu warzywnego
- 125ml czerwonego wina wytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- suszony tymianek i oregano
Na początku przygotujemy wszystkie warzywa aby ułatwić sobie gotowanie. Pieczarki oczyszczamy z ewentualnej ziemi i piasku. Jeżeli mamy pieczarki mini wtedy wykorzystamy je w całości. Jeżeli jednak posiadamy większe sztuki to kroimy je na pół. Selera naciowego kroimy pod kątem w małe romby. Z pora odkrawamy białą część, a później kroimy w cienkie półplasterki. Fasolę odcedzamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
W garnku o grubym dnie roztapiamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pora z selerem naciowy i natką pietruszki. Wyciskamy również czosnek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dokładamy także po łyżeczce tymianku i oregano. Całość smażymy przez ok. 5min. Po tym czasie wrzucamy pieczarki i zalewamy całość winem. Chwilę smażymy aby odparować wino.
Kiedy odparujemy wino zalewamy warzywa passatą pomidorową i bulionem. Wsypujemy jeszcze odsączoną białą fasolę. Doprowadzamy całość do wrzenia. Kiedy gulasz zacznie się gotować zmniejszamy ogień do minimum i dusimy wszystko przez ok. 45min do zgęstnienia. Od czasu do czasu mieszamy.
Wegetariański gulasz z białą fasolą można podać z grzankami z serem, kaszą lub ziemniakami. Ale jest również wystarczająco syte aby móc je zjeść bez dodatków.
Smacznego!
Jestem mięsożerny, ale to danie jest świetne!