Sałatka z kukurydzą to pomysł na lekki, letni posiłek. Jest łatwa do zrobienia i smakuje niesamowicie świeżo, bez dużej ilości składników i zamieszania.
Lato to najlepsza pora roku na serwowanie świeżych sałatek i warzyw z ogrodu. Pamiętaj, że ilość składników nie musi być idealna, co do grama. Jeśli masz więcej pomidorów lub ogórków lub po prostu je kochasz, dodaj ich tyle ile uważasz. Nadal będzie pyszna.
Składniki:
- 2 świeże kolby kukurydzy
- 250g pomidorków koktajlowych
- 200g ogórka szklarniowego
- 100g cebuli czerwonej
- 80g sera feta
- 2 łyżki masła
- sól
- oliwa z oliwek
Do tej sałatki z kukurydzą potrzebujemy świeżych kolb kukurydzy. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie takiej kukurydzy to będziecie ją przygotowywać tylko tak.
W dużym, szerokim garnku zagotowujemy wodę (na wysokość ok. 20cm) z dodatkiem łyżki soli. Kolby oczyszczamy z liści i „włosów”. Jeżeli cała kolba nie zmieści się w garnku to ucinamy czubek, ewentualnie przekrawamy na pół. Zanurzamy kukurydzę w gotującej się wodzie i gotujemy przez ok. 10min. Od czasu do czasu obracamy kukurydze.
Po ugotowaniu kukurydzy przekładamy kolby na ręcznik papierowy i zostawiamy na kilka min do ostygnięcia i odcieknięcia wody. Następnie rozpuszczamy masło na patelni i obsmażamy kolby przez kilka min tak aby się zrumieniły z każdej strony. Odkładamy na bok.
Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórki również po czym w plastry. Czerwoną cebulę szatkujemy w cienkie pióra. Wszystko przekładamy do miski. Fetę kroimy w grubsze plastry, a następnie rwiemy palcami w mniejsze kawałki. Dokładamy do warzyw. Na końcu odkrawamy ostrym nożem kukurydzę z kolby pociągając ostrzem od czubka do nasady. Nasiona kukurydzy mieszamy z resztą składników.
Porcję sałatki z kukurydzą nakładamy na talerz i skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!