Ta śródziemnomorska sałatka z orzo jest trochę grecka, trochę włoska i pod każdym względem pyszna.
Szybki przepis na sałatkę. Pełną orzeźwiających i śródziemnomorskich smaków. Podawana z aromatycznym cytrynowym sosem.
Wypełniona jest pikantnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, świeżą papryką i ziołami. Idealna do przygotowania z wyprzedzeniem i serwowania jako obfity dodatek do obiadu lub kolacji.
Składniki:
- 200g makaronu orzo
- 250g czerwonej papryki
- 70g czerwonej cebuli
- 2x 80g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
- 100g suszonych pomidorów
- 1/2 pęczku natki pietruszki i koperku
- 2 garści liści bazylii
- 100ml soku z cytryny (2 szt.)
- 125ml oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Na wstępie gotujemy orzo wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ostygnie przekładamy go do miski.
Następnie kroimy warzywa i zioła. Paprykę, cebulę i suszone pomidory w kostkę, oliwki w plastry, zioła drobno siekamy. Przekładamy wszystko do makaronu orzo.
Na koniec przygotowujemy cytrynowy sos. Do miski lub słoiczka wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dokładamy przeciśnięty ząbek czosnku i wsypujemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, sos bardzo szybko emulguje i robi się gęsty oraz intensywnie żółty.
Gotowy sos wlewamy do miski z resztą składników. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ze względu na oliwki lewej uważać z solą i solić bardzo delikatnie.
Nasza śródziemnomorska sałatka z orzo jest gotowa. Cudownie pachnie i zachęca do zjedzenia.
Smacznego!