Dyniowe placuszki

Dyniowe placuszki są obowiązkowym przepisem na jesienne śniadanie. Są niesamowicie pyszne, aromatyczne i puszyste. Zapach pieczonej dyni, cynamonu, gałki muszkatołowej który unosi się w domu podczas gotowania powoduje, że nie można się doczekać. Każdy chciałby jak najszybciej wgryźć się w te obłędne placuszki.

W Ameryce czy Wielkiej Brytanii jesień to już nie tylko pora roku, to już można powiedzieć okres innego stylu życia. Mieszkańcy tych krajów szaleją na punkcie wszystkiego co kojarzy się z jesienią. W Polsce również powoli się to zaczyna. W sklepach, kawiarniach, restauracjach przybywa propozycji z wykorzystaniem dyni właśnie. Więc jeżeli chcecie pysznie zjeść ale i być trendy to musicie wypróbować ten przepis.

Składniki:

  • 230g puree z dyni (1,5kg surowej dyni)
  • 200g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • masło (do smażenia)

Najważniejszym składnikiem dyniowych placuszków jest puree z dyni. Można jej już kupić w wielu sklepach ale podam również przepis na samodzielne przygotowanie puree.

Nastawiamy piekarnik na 180°. Dynię kroimy na pół i wydrążamy nasiona. Kroimy połówki na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy dynię przez ok. 35min. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie usuwamy skórę, a miąższ przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Puree w obecnej formie wykładamy na gazę i dokładnie odciskamy wodę. Staramy się odcisnąć jak najwięcej płynu.

Kiedy już puree z dyni jest gotowe możemy zabrać się za robienie dyniowych placuszków. W jednej misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej natomiast mleko, jajka, przyprawy, cukier, ekstrakt i nasze puree. Mieszamy dokładnie ze sobą i przelewamy do miski z suchymi składnikami.

Za pomocą rózgi lub szpatułki wyrabiamy ciasto na placuszki. Powinno być dosyć gęste. Jeżeli byłoby zbyt lejące można jeszcze dodać mąki.

Placuszki smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na średnim ogniu ok. 3-4min z każdej strony.

Gotowe dyniowe placuszki układamy na talerzu. Podajemy z odrobiną masła, cukrem pudrem lub miodem oraz orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *