Dyniowe placuszki są obowiązkowym przepisem na jesienne śniadanie. Są niesamowicie pyszne, aromatyczne i puszyste. Zapach pieczonej dyni, cynamonu, gałki muszkatołowej który unosi się w domu podczas gotowania powoduje, że nie można się doczekać. Każdy chciałby jak najszybciej wgryźć się w te obłędne placuszki.
W Ameryce czy Wielkiej Brytanii jesień to już nie tylko pora roku, to już można powiedzieć okres innego stylu życia. Mieszkańcy tych krajów szaleją na punkcie wszystkiego co kojarzy się z jesienią. W Polsce również powoli się to zaczyna. W sklepach, kawiarniach, restauracjach przybywa propozycji z wykorzystaniem dyni właśnie. Więc jeżeli chcecie pysznie zjeść ale i być trendy to musicie wypróbować ten przepis.
Składniki:
- 230g puree z dyni (1,5kg surowej dyni)
- 200g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- masło (do smażenia)
Najważniejszym składnikiem dyniowych placuszków jest puree z dyni. Można jej już kupić w wielu sklepach ale podam również przepis na samodzielne przygotowanie puree.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Dynię kroimy na pół i wydrążamy nasiona. Kroimy połówki na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy dynię przez ok. 35min. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie usuwamy skórę, a miąższ przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Puree w obecnej formie wykładamy na gazę i dokładnie odciskamy wodę. Staramy się odcisnąć jak najwięcej płynu.
Kiedy już puree z dyni jest gotowe możemy zabrać się za robienie dyniowych placuszków. W jednej misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej natomiast mleko, jajka, przyprawy, cukier, ekstrakt i nasze puree. Mieszamy dokładnie ze sobą i przelewamy do miski z suchymi składnikami.
Za pomocą rózgi lub szpatułki wyrabiamy ciasto na placuszki. Powinno być dosyć gęste. Jeżeli byłoby zbyt lejące można jeszcze dodać mąki.
Placuszki smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na średnim ogniu ok. 3-4min z każdej strony.
Gotowe dyniowe placuszki układamy na talerzu. Podajemy z odrobiną masła, cukrem pudrem lub miodem oraz orzechami.
Smacznego!