Tarta ze śliwkami łączy pyszne, chrupkie ciasto francuskie oraz dary jesieni jakimi są śliwki węgierki. Cukier cynamonowy nadaje całości słodyczy i pięknego aromatu.
Tarta jest idealnym rozwiązaniem na szybki deser lub dodatkiem do kawy podczas wizyty gości. Wystarczy kilka chwil i aromatyczne ciasto gotowe.
Składniki:
- 230g ciasta francuskiego (okrągłe o śr. 30cm)
- 400g śliwek węgierek
- 70g brązowego cukru
- łyżeczka mielonego cynamonu
Piekarnik nastawiamy na 200°. Cukier brązowy mieszamy z mielonym cynamonem i odstawiamy na bok. Formę na tarte (użyłem ceramicznej o śr. 25cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem po czym przekładamy ciasto francuskie. Na spodzie ciasta układamy węgierki pokrojone w ćwiartki i zasypujemy je cukrem cynamonowym. Nadmiar ciasta francuskiego zakładamy na wierzch owoców tworząc rant tarty. Tarte wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30min aż ciasto się zrumieni.
Pyszny i szybki deser gotowy. Smak i aromat zadowoli niejednego łasucha.
Smacznego!