Kotlety z gryką

Kotlety z gryką są alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Ciekawa wariacja na temat klasycznego polskiego obiadu.

Są również zdrowszą wersją ponieważ zamiast mięsa wieprzowego użyjemy mięsa z indyka. Do tego dodatek tartej marchwi, a całość upieczona, a nie smażona na dużej ilości tłuszczu.

Palona kasza gryczana nadaje także ciekawego dymnego smaku i aromatu całej potrawie.

Składniki:

  • 400g mielonego mięsa z indyka
  • 50g suchej palonej kaszy gryczanej
  • 80g marchewki
  • 60g cebuli szalotki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Zaczniemy od ugotowania kaszy gryczanej aby przestygła. Gotujemy ją wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na sicie aby odciekła z nadmiaru wody.

Następnym krokiem będzie podsmażenie cebuli. Drobno ją siekamy i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek do zrumienienia. Przekładamy na kawałek papieru dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce umieszczamy mięso mielone, ostygniętą kaszę gryczaną, bułkę tartą, jajko, tartą marchew, smażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy masę rękoma, jeżeli byłaby zbyt lepka i rzadka można dodać jeszcze bułki tartej.

Piekarnik nastawiamy na 200°. Z masy lepimy kotlety wielkości małej pięści i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20min. Po upływie tego czasu są już gotowe.

Kotlety z gryką możemy podać z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku to puree ziemniaczane i fasolka szparagowa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *