Dzisiejszą propozycją jest brukselka z boczkiem. Brukselka to ciężki temat, ilu zwolenników, tylu też przeciwników tego warzywa. Ja jednak od zawsze kochałem brukselkę, już jako dziecko prosiłem Mamę aby cała brukselka z zupy została dla mnie. I ta miłość trwa do dziś.
Właśnie z tego uczucia powstał ten przepis. Chrupiąca brukselka, aromatyczny wędzony boczek i bułka tarta o przyjemnym orzechowym smaku i zapachu. Idealne połączenie. Nawet przeciwnicy brukselki chętnie ją zjedzą.
Brukselka z boczkiem może być idealnym dodatkiem do dania głównego lub jako samodzielne danie.
Składniki:
- 400g brukselki
- 150g surowego, wędzonego boczku w plastrach
- 30g bułki tartej
- łyżka miodu
- 1 mała cebula szalotka
- łyżka masła
- pieprz
Na początku zajmiemy się boczkiem i bułką tartą. Brukselkę zostawimy na koniec.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż bułka nabierze złotego koloru. Odstawiamy na bok.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą, zimną patelnię. Dopiero wtedy ją rozgrzewamy. Dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi i boczek będzie bardziej chrupki. Smażymy do zrumienienia. Przekładamy na ręcznik papierowy. Tłuszcz zostawiamy na patelni, przyda nam się później.
Teraz czas na brukselkę. Pozbywamy się zewnętrznych liści i odcinamy nadmiar korzenia, następnie kroimy na pół. Przekładamy na sito i płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy do niej brukselkę i gotujemy na małym ogniu przez 5min. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą po czym ją osuszamy.
Szalotkę drobno siekamy i smażymy (ok. 2min) na tłuszczu który pozostał z boczku. Po tym czasie dokładamy brukselkę i miód. Smażymy brukselkę przez ok. 5min. Doprawiamy pieprzem. Kiedy już się zrumieni dokładamy boczek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy.
Brukselka z boczkiem jest gotowa. Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie do gustu zwolennikom brukselki, a wrogów do niej przekona.
Smacznego!