Kolorowe placki ziemniaczane są nie tylko kolorowe ale również o różnych smakach. Kiedy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnej wersji.
Każdy kolor kryje w sobie inne smaki. Pomarańczowe są z dodatkiem marchewki i imbiru. Czerwone to połączenie buraka, wędzonej papryki oraz nasion czarnuszki. Natomiast zielone zawierają cukinie i aromatyczny tymianek.
W kuchni nie ma nudy i ten przepis właśnie to potwierdza.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 80g marchewki
- 150g cukinii
- 80g buraków
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i mielonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku i nasion czarnuszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę natomiast na małych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy do miski. Wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę, doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystko ze sobą. Masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do osobnych misek.
Do pierwszej części masy ziemniaczanej dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy imbirem. Dokładnie mieszamy.
Drugą część mieszamy z tartymi burakami (grube oczka), wędzoną papryką i czarnuszką. Mieszamy i odstawiamy.
Aby przygotować ostatnią porcję na placki ziemniaczane musimy zetrzeć cukinię (podobnie jak marchew i buraki). Przekładamy na sito i solimy szczyptą soli. Odstawiamy na 10min po czym dokładnie odciskamy z nadmiaru soków. Dodajemy cukinię do masy ziemniaczanej. Wsypujemy tymianek.
Gdyby masy były za rzadkie możemy dodać jeszcze mąki.
Kiedy już wszystkie 3 porcje mamy gotowe możemy przystąpić do smażenia kolorowych placków ziemniaczanych. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oliwy z oliwek i nakładamy łyżką porcję masy. Smażymy przez kilka minut z każdej strony aż placki się zrumienią. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kolorowe placki ziemniaczane możemy podać z kwaśną śmietaną i posypane natką pietruszki.
Smacznego!