Kolorowe placki ziemniaczane

Kolorowe placki ziemniaczane są nie tylko kolorowe ale również o różnych smakach. Kiedy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnej wersji.

Każdy kolor kryje w sobie inne smaki. Pomarańczowe są z dodatkiem marchewki i imbiru. Czerwone to połączenie buraka, wędzonej papryki oraz nasion czarnuszki. Natomiast zielone zawierają cukinie i aromatyczny tymianek.

W kuchni nie ma nudy i ten przepis właśnie to potwierdza.

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 80g marchewki
  • 150g cukinii
  • 80g buraków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i nasion czarnuszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę natomiast na małych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy do miski. Wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę, doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystko ze sobą. Masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do osobnych misek.

Do pierwszej części masy ziemniaczanej dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy imbirem. Dokładnie mieszamy.

Drugą część mieszamy z tartymi burakami (grube oczka), wędzoną papryką i czarnuszką. Mieszamy i odstawiamy.

Aby przygotować ostatnią porcję na placki ziemniaczane musimy zetrzeć cukinię (podobnie jak marchew i buraki). Przekładamy na sito i solimy szczyptą soli. Odstawiamy na 10min po czym dokładnie odciskamy z nadmiaru soków. Dodajemy cukinię do masy ziemniaczanej. Wsypujemy tymianek.

Gdyby masy były za rzadkie możemy dodać jeszcze mąki.

Kiedy już wszystkie 3 porcje mamy gotowe możemy przystąpić do smażenia kolorowych placków ziemniaczanych. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oliwy z oliwek i nakładamy łyżką porcję masy. Smażymy przez kilka minut z każdej strony aż placki się zrumienią. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kolorowe placki ziemniaczane możemy podać z kwaśną śmietaną i posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *