Orzechowe penne

Orzechowe penne jest niesamowicie prostym przepisem. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle ile trwa ugotowanie makaronu. Do tego można go przygotować z niewielu składników.

Uwielbiam ten sos, niesamowite orzechy włoskie wydobędą mnóstwo smaku. Sos jest obłędnie kremowy bez dodatku śmietanki. Musisz go spróbować!

To najlepsza rzecz, jaką ugotowałem przy niewielkim wysiłku w ostatnim czasie.

Składniki:

  • 250g makaronu penne
  • 35g orzechów włoskich
  • 30g tartego parmezanu
  • 70ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 25g białego pieczywa bez skórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny

Tak jak wspominałem wcześniej przygotowanie orzechowego penne trwa tyle ile gotuje się makaron. Dlatego też zaczynamy od ugotowania makaronu w dużej ilości wody ze sporą ilością soli. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Kiedy penne się gotuje przygotowujemy sos. Chleb namaczany w małej ilości mleka przez ok. 2min. Po tym czasie odciskamy go z nadmiaru mleka. W blenderze umieszczamy orzechy włoskie, tarty parmezan, czosnek, namoczony chleb, 70ml mleka i oliwę z oliwek. Doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Blendujemy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.

Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dokładamy sos i dokładnie mieszamy z makaronem. Tym sposobem zagrzejemy sos bez dodatkowego gotowania.

Orzechowe penne jest gotowe. Przekładamy je na talerz i posypujemy kawałkami orzechów i tartym parmezanem.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Orzechowe penne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *