Dyniowe risotto jest łatwe w wykonaniu, sycące, ale niezbyt ciężkie. Kremowe risotto któremu nikt się nie oprze. To talerz pełen jesiennej dobroci.
Dla miłośników dyni, miłośników risotto, miłośników dobrego jedzenia na całym świecie – ten przepis na dyniowe risotto jest dla Ciebie.
Składniki:
- 200g ryżu arborio
- 250g dyni hokkaido
- 600ml bulionu warzywnego
- 50ml białego wytrawnego wina
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 30g tartego parmezanu
- 40g masła
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie dyniowego risotto zaczynamy od przygotowania składników. Cebulę szalotkę drobno siekamy, podobnie robimy z czosnkiem. Dynię kroimy w kostkę (ok. 1cmx1cm). Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki, nadaje się do zjedzenia i ładnie wygląda. Bulion delikatnie podgrzewamy.
Teraz kiedy składniki mamy przygotowane możemy zabrać się za gotowanie risotto. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę z czosnkiem. Smażymy ok. 2min. Następnie wsypujemy ryż arborio i dynię. Smażymy wszystko przez 5min aby dynia mogła delikatnie zmięknąć.
Kolejnym krokiem jest wlanie białego wina aby zdeglasować patelnię. Dzięki temu oczyścimy dno patelni i odzyskamy wszystkie smaki. Teraz będziemy stopniowo dodawać bulion do risotto. Wlewamy po jednej chochli, kiedy poprzednią porcję wchłonie ryż wlewamy kolejną. Od momentu wlania pierwszej dawki bulionu całość gotowania powinna nam zająć ok. 15min. W czasie gotowania risotto cały czas je mieszamy.
Kiedy już dyniowe risotto będzie przyrządzone wykańczamy je parmezanem i masłem. Uzyskamy dzięki temu idealnie kremową konsystencję. Doprawiamy całość również szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.
Nasze dyniowe risotto już jest gotowe.
Smacznego!
No to już wiemy, co będzie jutro na drugie danie. Problem co zrobić z dynią rozwiązany ?