Pieczony pstrąg w porach

Ryba to symbol każdych świąt i wyjątkowy przysmak na wigilijnym stole. Zaskocz swoich najbliższych przygotowując świątecznego, pieczonego pstrąga w porach.

Wypełniony sosem śmietanowo- musztardowym, zapieczony pod porami duszonymi w białym winie. Pełen smaku i idealnie soczysty pstrąg jest świetną propozycją na święta.

Składniki:

  • 2 tusze pstrąga (ok. 400g każda)
  • 1 większy por
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula szalotka
  • 80ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Pora i szalotkę kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy na patelnię z roztopionym masłem. Doprawiamy solą i chwilę smażymy na maśle. Następnie dodajemy wino i dusimy do odparowania płynu. Odstawiamy na bok. Śmietanę i musztardę przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.

Nastawiamy piekarnik na 200° i wykładamy tacę do pieczenia papierem. Tusze dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Na wierzchnim boku pstrąga nacinamy skórę w 4-5 miejscach. Środek ryby dokładnie solimy i pieprzymy. Nakładamy 2 czubate łyżki sosu do środka ryby i układamy na tacy. Na wierzch nakładamy duszone pory w winie. Podobnie robimy z drugą rybą. Wstawiamy ryby do piekarnika i pieczemy przez 25min. Po tym czasie ryba jest gotowa do zjedzenia. Podajemy z cząstką cytryny i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Pieczony pstrąg w porach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *