Pieczone płatki owsiane to świetny sposób na rozpoczęcie dnia! Bogate w błonnik i białko śniadanie zapewni uczucie sytości aż do lunchu. Nie dość, że jest dla Ciebie dobre, to jeszcze tak pysznie smakuje.
Pieczona owsianka bananowa to łatwe do przygotowania, pyszne śniadanie które można zrobić poprzedniego wieczora i odgrzać rano w piekarniku.
Składniki:
- 250g płatków owsianych
- 500ml mleka
- 2 banany
- 30g wiórek kokosowych
- garść orzechów włoskich i suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- masło
Mleko podgrzewamy w garnku do momentu zagotowania po czym zdejmujemy z palnika. Do miski wsypujemy płatki owiane i zalewamy je gorącym mlekiem. Odstawiamy na 20min aby płatki wsiąknęły mleko i namokły. W międzyczasie kroimy banany na kawałki, orzechy i żurawinę siekamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ja użyłem ceramicznej formy o wymiarach 21x14cm. Kiedy płatki owsiane już nasiąknęły mlekiem wsypujemy do nich wiórki kokosowe, dodajemy banany i bakalie. Słodzimy miodem i wbijamy 2 całe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowaną formę do zapiekania wypełniamy masą owsianą i wstawiamy do piekarnika na 30min. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Pyszna pieczona owsianka bananowa gotowa. Do przygotowania dania możemy użyć innych ulubionych owoców lub dodać kawałki czekolady.
Smacznego!