Jeśli istnieje jakiś przepis na sałatkę, o który goście zapytają to na pewno będzie to ta sałatka kalafiorowa. Jest wyjątkowa w smaku, cudownie chrupiąca i aromatyczna, a do tego nie mogłaby być prostsza do zrobienia.
Sałatka kalafiorowa może być przechowywana w lodówce przez wiele dni dzięki czemu jest idealna do przygotowania lunchu do pracy lub kolacji z wyprzedzeniem.
Składniki:
- 500g kalafiora
- po 150g szynki wieprzowej i sera gouda
- 100g ogórka szklarniowego
- po 80g papryki żółtej i czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczku koperku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz cytrynowy
Kalafiora dzielimy na różyczki wielkości kęsa. Większe przekrawamy na pół. Następnie przekładamy do durszlaka i zasypujemy 2 łyżkami soli po czym odstawiamy na 30min. Po tym czasie dokładnie przemywamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Dzięki temu nie tylko skruszeją ale również będziemy pewni, że dokładnie wyczyściliśmy kalafiora.
Kolejnym krokiem będzie poszatkowanie reszty składników i przygotowanie sosu. Obie papryki, ogórka i cebulę kroimy w niewielką kostkę, szynkę i ser zaś w kostkę 1x1cm. Koperek drobno siekamy i razem z resztą składników i kalafiorem przekładamy do miski. Aby przygotować prosty sos majonezowy mieszamy ze sobą jogurt naturalny z majonezem. Doprawiamy go solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Wszystko zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków.
Smacznego!
Jak ja lubię proste przepisy, z których wychodzą smaczne dania 🙂 A tu chrupiący kalafior jest dodatkowo zaskoczeniem. Jak cena kalafiora spadnie, będę ją robił zdecydowanie częściej.