Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa jest idealnie kwaśna dzięki świeżym cytrynom oraz jedwabiście gładka co zawdzięczamy dodatkowi sosu na bazie żółtek. Tradycyjnie podawana jest z kawałkami kurczaka i ryżu. U mnie to pieczona pierś drobiowa i kuleczki ryżowe.

Jeżeli uwielbiacie cytryny to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Smak i aromat tej zupy jest w sam raz na ostatnie zimowe dni.

Składniki:

  • 1,5l bulionu drobiowego
  • 1 większa marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cytryny
  • 120ml śmietanki 18%
  • 2 żółtka
  • 100g ugotowanego ryżu białego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • 1 pierś z kurczaka
  • tarta skórka z 1/2 cytryny
  • lubczyk suszony
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól

Zaczynamy od przygotowania pieczonej piersi z kurczaka. Nastawiamy piekarnik na 230°. Pierś z kurczaka obtaczamy w rozpuszczonym maśle i dodajemy skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki lubczyku. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 15-20min. W zależności od wielkości piersi. Najlepiej po 15min nakłuć mięso w najgrubszym miejscu. Jeżeli wypłynie przejrzysty płyn, znaczy że kurczak jest gotowy. Po upieczeniu kurczaka zawijamy go w folię aluminiową i ostawiamy do odpoczęcia na 10min. Po tym czasie przy pomocy widelca szarpiemy mięso na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.

Przygotowanie kuleczek ryżowych jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy w misce połączyć ze sobą ugotowany ryż, jajko, mąkę oraz dużą szczyptę pieprzy cytrynowego. Z gotowej masy mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie z oliwek na złoto.

Aby przygotować samą grecką zupę cytrynową wlewamy bulion do garnka. Obraną marchew kroimy w grubsze półplasterki, łodygę selera w plastry o podobnej grubości. Przekładamy do bulionu i gotujemy wszystko przez 15min. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z 2 cytryn i gotujemy jeszcze kilka min po czym wyłączamy gaz. W miseczce mieszamy dokładnie śmietankę z żółtkami jajek i wlewamy do bulionu. Nie gotujemy aby śmietanka się nie zważyła, a jajko ścięło. Grecka zupa cytrynowa jest już gotowa. Teraz wystarczy ją podać z szarpanym kurczakiem oraz kuleczkami ryżowymi.

Zupę możemy również podać z mięsem z kurczaka na którym gotowany był bulion oraz zwykłym ugotowanym ryżem zamiast kulek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *