Zupa chrzanowa

Powoli wiosna budzi się z zimowego snu. Trawa i drzewa się zielenią, częściej słychać śpiew ptaków, a dni są coraz dłuższe. Wiosna to także Wielkanoc i spotkania w rodzinnym gronie przy śniadaniu bądź obiedzie świątecznym.

W najbliższych czasie chcę się z Wami podzielić kilkoma przepisami idealnymi na Wielkanocny stół. Pierwszym z nich będzie przepis na zupę chrzanową która jest idealną alternatywą dla tradycyjnego żurku lub barszczu białego.

Składniki:

  • 300g surowego boczku wędzonego
  • 150g marchewki
  • 80g pietruszki
  • 60g korzenia selera
  • 100g cebuli żółtej
  • 150g tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 80g śmietany kwaśnej 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz czarny

Z boczku odcinamy skórę i odkładamy na bok. Sam boczek kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew kroimy w ćwiartki, po czym siekamy w cienkie plasterki. Pietruszkę i selera w większe kawałki. Cebulę drobno siekamy.

Kiedy już wszystkie składniki mamy poszatkowane i przygotowane możemy zabrać się za gotowanie zupy chrzanowej. Do garnka o grubym dnie wrzucamy boczek i smażymy go na małym ogniu aż tłuszcz się wytopi, a sam boczek ładnie zrumieni. Następnie dodajemy cebulę i razem z boczkiem smażymy do przeszklenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy majeranek.

Następnym krokiem jest dodanie liścia laurowego, ziela angielskiego i warzyw korzeniowych oraz odłożonej wcześniej skóry z boczku. Wlewamy także 1,5l wody i gotujemy całość 30min od momentu zagotowania się płynu. Po upływie tego czasu dodajemy nasz tarty chrzan i przetarty czosnek. Gotujemy jeszcze zupę na małym ogniu przez 5min.

Pozostało nam już tylko zabielić zupę śmietaną. Aby zminimalizować szanse, że śmietana się zważy najlepiej ją zahartować i dodać do zupy zdjętej z gazu. Dobrze też aby śmietana miała temp. pokojową. Aby zahartować śmietanę dodajemy do niej 2-3 łyżki zupy ale powoli i nie całą na raz, ciągle przy tym mieszając. Gotową śmietanę wlewamy do zupy, mieszamy i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i piperzem.

Gotową zupę chrzanową podaję z puree ziemniaczanym i jajkiem w koszulce. Przepisy na nie można znaleźć na moim blogu.

Możemy ją również podać z jajkiem ugotowanym na twardo. Puree natomiast możemy zastąpić ziemniakami (300g) pokrojonymi w kostkę i dodanymi po pierwszych 15min gotowania się zupy chrzanowej.

Smacznego!

2 komentarze do “Zupa chrzanowa”

  1. Dwa dania w jednym 🙂 Ta zupa wystarczyła na obiad i wszyscy byli najedzeni. Zupa, puree, boczuś i jajo. Full wypas. I jak smakuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *