Powoli wiosna budzi się z zimowego snu. Trawa i drzewa się zielenią, częściej słychać śpiew ptaków, a dni są coraz dłuższe. Wiosna to także Wielkanoc i spotkania w rodzinnym gronie przy śniadaniu bądź obiedzie świątecznym.
W najbliższych czasie chcę się z Wami podzielić kilkoma przepisami idealnymi na Wielkanocny stół. Pierwszym z nich będzie przepis na zupę chrzanową która jest idealną alternatywą dla tradycyjnego żurku lub barszczu białego.
Składniki:
- 300g surowego boczku wędzonego
- 150g marchewki
- 80g pietruszki
- 60g korzenia selera
- 100g cebuli żółtej
- 150g tartego chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 80g śmietany kwaśnej 18%
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz czarny
Z boczku odcinamy skórę i odkładamy na bok. Sam boczek kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew kroimy w ćwiartki, po czym siekamy w cienkie plasterki. Pietruszkę i selera w większe kawałki. Cebulę drobno siekamy.
Kiedy już wszystkie składniki mamy poszatkowane i przygotowane możemy zabrać się za gotowanie zupy chrzanowej. Do garnka o grubym dnie wrzucamy boczek i smażymy go na małym ogniu aż tłuszcz się wytopi, a sam boczek ładnie zrumieni. Następnie dodajemy cebulę i razem z boczkiem smażymy do przeszklenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy majeranek.
Następnym krokiem jest dodanie liścia laurowego, ziela angielskiego i warzyw korzeniowych oraz odłożonej wcześniej skóry z boczku. Wlewamy także 1,5l wody i gotujemy całość 30min od momentu zagotowania się płynu. Po upływie tego czasu dodajemy nasz tarty chrzan i przetarty czosnek. Gotujemy jeszcze zupę na małym ogniu przez 5min.
Pozostało nam już tylko zabielić zupę śmietaną. Aby zminimalizować szanse, że śmietana się zważy najlepiej ją zahartować i dodać do zupy zdjętej z gazu. Dobrze też aby śmietana miała temp. pokojową. Aby zahartować śmietanę dodajemy do niej 2-3 łyżki zupy ale powoli i nie całą na raz, ciągle przy tym mieszając. Gotową śmietanę wlewamy do zupy, mieszamy i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i piperzem.
Gotową zupę chrzanową podaję z puree ziemniaczanym i jajkiem w koszulce. Przepisy na nie można znaleźć na moim blogu.
Możemy ją również podać z jajkiem ugotowanym na twardo. Puree natomiast możemy zastąpić ziemniakami (300g) pokrojonymi w kostkę i dodanymi po pierwszych 15min gotowania się zupy chrzanowej.
Smacznego!
Idealny pomysł na Świąteczny stół i nie tylko .
Smakowicie się prezentuje z tym jajeczkiem 😋
👍👍
Dwa dania w jednym 🙂 Ta zupa wystarczyła na obiad i wszyscy byli najedzeni. Zupa, puree, boczuś i jajo. Full wypas. I jak smakuje!