Fuczki to regionalny przysmak Podkarpacia, a dokładniej wywodzący się z malowniczych Bieszczad. Zachwycają nie tylko smakiem ale również niesamowitą prostotą wykonania.
Fuczki to placuszki z dodatkiem chrupkiej i kwaśnej kapusty kiszonej. To ona nadaje temu daniu niesamowity smak i charakter. Placuszki są idealną alternatywą dla placków ziemniaczanych, czy też tych z cukinii.
Składniki:
- 200g kiszonej kapusty
- 100g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- olej roślinny
- śmietana 18%
Głównym składnikiem fuczków jest kiszona kapusta i to od niej zaczniemy. Odciskamy ją z nadmiaru soków ale nie płuczemy, dzięki temu zachowamy jak najwięcej smaku. Następnie kroimy kapustę ale nie za drobno.
Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy do mokrych składników mąkę, dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu i soli. Z solą nie przesadzamy bo kapusta jest słona. Łączymy ze sobą wszystko i na koniec należy wmieszać w ciasto poszatkowaną kapustę kiszoną.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego i smażymy na nim nasze fuczki. Około 1 łyżki ciasta na placuszek, smażymy do zrumienienia z każdej strony.
Gotowe fuczki podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Zapraszam do kulinarnego odkrywania Bieszczad.
Smacznego!