Labneh z czosnkiem niedźwiedzim

Gęsty i kremowy labneh to w zasadzie ser jogurtowy. Zrobienie go jest niesamowicie proste, wystarczy dosłownie kilka składników aby rano podczas śniadania rozkoszować się libańskim przysmakiem.

Ten domowy przepis na labneh z czosnkiem niedźwiedzim jest alternatywą dla serka śmietankowego. Z pewnością można go rozsmarować na kanapkach lub użyć jako kremowej bazy do lekkich rollsów z tortilli z dodatkiem świeżych warzyw i sałaty.

Składniki:

  • 700g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Aby przyrządzić labneh z czosnkiem niedźwiedzim potrzeba niewielu składników, a najtrudniejszym momentem całego procesu jest czekanie na efekt końcowy.

Do miski przekładamy jogurt grecki, doprawiamy solą i czosnkiem, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Następnie rozkładamy gazę opatrunkową (wielkości 1m) na pół i wykładamy nią sitko. Przekładamy na gazę przygotowaną masę z jogurtów greckich i zbieramy rogi gazy. Związujemy grubym sznurkiem lub gumką recepturką i zawieszamy na kranie. Pod kran podstawiamy miskę na ściekającą serwatkę. Zostawiamy tak nasz labneh na przynajmniej 8h.

Wyjmujemy labneh z gazy i jest już gotowy do zjedzenia. Do przygotowania możemy użyć nie tylko czosnku niedźwiedziego ale też każde inne zioła lub mieszankę przypraw.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Labneh z czosnkiem niedźwiedzim”

  1. Producenci mogą zacząć się bać! Dzięki temu przepisowi stałem się dla nich konkurencją. Już nie kupię żadnego serka. Sam sobie go mogę zrobić. I nie tylko sobie. Smak wybieram jaki chcę. Przetestowałem już kilka dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *