Gęsty i kremowy labneh to w zasadzie ser jogurtowy. Zrobienie go jest niesamowicie proste, wystarczy dosłownie kilka składników aby rano podczas śniadania rozkoszować się libańskim przysmakiem.
Ten domowy przepis na labneh z czosnkiem niedźwiedzim jest alternatywą dla serka śmietankowego. Z pewnością można go rozsmarować na kanapkach lub użyć jako kremowej bazy do lekkich rollsów z tortilli z dodatkiem świeżych warzyw i sałaty.
Składniki:
- 700g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Aby przyrządzić labneh z czosnkiem niedźwiedzim potrzeba niewielu składników, a najtrudniejszym momentem całego procesu jest czekanie na efekt końcowy.
Do miski przekładamy jogurt grecki, doprawiamy solą i czosnkiem, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Następnie rozkładamy gazę opatrunkową (wielkości 1m) na pół i wykładamy nią sitko. Przekładamy na gazę przygotowaną masę z jogurtów greckich i zbieramy rogi gazy. Związujemy grubym sznurkiem lub gumką recepturką i zawieszamy na kranie. Pod kran podstawiamy miskę na ściekającą serwatkę. Zostawiamy tak nasz labneh na przynajmniej 8h.
Wyjmujemy labneh z gazy i jest już gotowy do zjedzenia. Do przygotowania możemy użyć nie tylko czosnku niedźwiedziego ale też każde inne zioła lub mieszankę przypraw.
Smacznego!
Producenci mogą zacząć się bać! Dzięki temu przepisowi stałem się dla nich konkurencją. Już nie kupię żadnego serka. Sam sobie go mogę zrobić. I nie tylko sobie. Smak wybieram jaki chcę. Przetestowałem już kilka dodatków.