Dziś bardzo nietypowy ale jakże pyszny przepis na pesto z pokrzywy. Włosi przygotowują je wiosną z liści młodej pokrzywy. Pokrzywa ma bogaty ziemisty, szpinakowy smak. A do tego wszystkiego słynie z właściwości oczyszczających organizm.
Pesto z pokrzywy idealnie pasuje do makaronu, dodane do porannego omletu lub do posmarowania kanapki bądź przygotowania pizzy. Jest również bardzo szybkie i łatwe do wykonania – przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut.
Składniki:
- 3 garście liści pokrzywy
- 40g orzechów włoskich
- 50g tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 140ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól/pieprz czarny
Aby zebrać pokrzywy, uzbrój się w nożyczki i pojemnik. Następnie odetnij młode liście na szczycie łodygi. Nie chcesz gorzkiego smaku, dużych starych liści i grubych łodyg. Potrząśnij liśćmi, zanim włożysz je do pojemnika, aby usunąć wszelkie owady, które mogą znajdować się na liściach. I na koniec, staraj się nie zbierać pokrzywy obok ścieżek, po których psy mogłyby się kręcić. Pokrzywy zbieramy w kwietniu i maju do czasu ich zakwitnięcia.
Przygotowanie pesto z pokrzywy zaczniemy od szybkiego zblanszowania pokrzywy. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, wrzucamy do niej liście i gotujemy przez 1,5min. Następnie wyławiamy liście cedzakiem i przekładamy do miski z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Dzięki temu pokrzywa zachowa swój zielony kolor.
Schłodzone liście osuszamy przy pomocy ściereczki i grubo siekamy. Orzechy włoskie prażymy przez 3min na gorącej, suchej patelni. Liście pokrzywy, orzechy i czosnek przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Następnie dodajemy parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu. Jeszcze raz rozdrabniamy w blenderze. Cały proces powinien potrwać ok. 1min.
Pesto z pokrzywy jest gotowe.
Smacznego!
Ale jaja 🙂 Zjadłem pokrzywę i była dobra:)