Pieczony grapefruit z domową granolą to pomysł na obfite i słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi brązowego cukru pozbywamy się z grapefruita goryczy za którą nie każdy przepada. Do tego wszystkiego jest również wyjątkowo soczysty.
Idealnym uzupełnieniem jest pyszna i chrupka domowa granola. Kiedy mam do wyboru płatki kukurydziane, płatki owsiane lub granolę zawsze wybiorę to ostanie. Uwielbiam granolę przede wszystkim za jej chrupkość ale również za ogrom możliwości w wyborze składników do jej przygotowania.
Składniki:
- 2 grapefruity
- 80g płatków owsianych
- 15g ekspandowanego orkiszu
- 40g orzechów włoskich
- 20g płatków migdałowych
- 15g nasion chia
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 60ml miodu
- jogurt naturalny
- sól
Zaczynamy od przygotowania domowej granoli. Nastawiamy piekarnik na 180°. Orzechy włoskie i płatki migdałowe siekamy i przekładamy do miski. Wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia oraz ekspandowany orkisz. Wlewamy miód i doprawiamy szczyptą soli dla przełamania słodyczy. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej masy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy na nią granolę układając ją płasko. Pieczemy w piekarniku ok. 15min. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia po czym łamiemy na mniejsze kawałki.
Teraz zostało nam już tylko upiec grapefruity. Każdego kroimy na pół, delikatnie przy pomocy nożyka oddzielamy segmenty cytrusa od siebie. Posypujemy każdą połowę brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 200° z opcją grill przez ok. 10min, aż cukier się rozpuści. Przekładamy gotowe grapefruity na talerze, posypujemy granolą i dekorujemy jogurtem naturalnym.
Pyszny pieczony grapefruit z domową granolą gotowy.
Smacznego!