Sałatka z gryką

Szybka sałatka którą można przygotować w trakcie gotowania kaszy. Sałata, warzywa, ser, kasza, sos. Czego więcej potrzeba. Zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania w pracy, która zapewni nam zastrzyk energii na kolejne godziny pracy.

Pomysł na tą sałatkę zrodził się z czystego przypadku i chęci wykorzystania pozostałych składników w mojej lodówce. Tym składnikiem była kasza gryczana, jestem ogromnym zwolennikiem wszelkiego rodzaju kasz. Gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus, bulgur. Uwielbiam!

Składniki:

  • mix sałat
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1/2 żółtej papryki
  • pęczek rzodkiewki
  • camembert
  • pomidor
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka miodu wielokwiatowego
  • oliwa z oliwek
  • ocet z białego wina
  • sól

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W miseczce mieszamy ze sobą musztardę, miód, odrobinę octu z białego wina, oliwę z oliwek. Gotowy sos odstawiamy na bok. Paprykę kroimy w cienkie długie plasterki, pomidora w kostkę, rzodkiewkę w półtalarki oraz camembert w plastry.

W misce umieszczamy dużą garść sałaty, warzywa, ser i przestudzoną kaszę. Ważne aby kasza nie była gorąca, dzięki temu sałata nie zwiędnie. Polewamy gotowym sosem. Wszystko razem ze sobą mieszamy i sałatka gotowa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *