Te gryczane babeczki są świetnym pomysłem na imprezową przekąską. Szybkie w przygotowaniu, sycące i do tego pięknie wyglądające. Słoność chrupkiej szynki dojrzewającej przełamuje duża ilość świeżej natki pietruszki oraz palony smak kaszy gryczanej zawartej w nadzieniu. Liczę, że przypadną do gustu nie tylko Wam ale i Waszym gościom.
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej
- 12 plastrów szynki dojrzewającej (ja użyłem jambon sec)
- 50g tartego parmezanu
- 100g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pieprz cytrynowy
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy przesypujemy ją do miski, wbijamy dwa jajka, dosypujemy parmezan, pieprz cytrynowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Nastawiamy piekarnik na 180°. W formie na babeczki układamy plastry szynki, po jednym na otwór. Formujemy je w kształt otwartej róży, tak aby zakrywały zarówno dno jak i boki formy. Nakładamy farsz do 3/4 wysokości formy, lekko dociskając kaszę. Dzięki temu zmieści się więcej farszu. Wierzch babeczek posypujemy pokruszonym twarogiem. Wkładamy babeczki do piekarnika na 15-20min. Do zrumienienia szynki.
Zamiast szynki dojrzewającej można również użyć dużych plastrów szynki wieprzowej (układamy je w formie w kształcie koszyczka) lub plastrów boczku. W przypadku boczku musi być szeroki, w przeciwnym razie użyj dwóch plastrów na foremkę. Parmezan można zastąpić startym żółtym serem, typu gouda lub edam.
Pyszna przekąska gotowa, smacznego!