Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni Amerykańskiej. Gęste, lepkie i pełne czekoladowego smaku. Każdy kto kocha czekoladę pokocha również i brownie. Ja do swojego przepisu dodałem słone orzechy laskowe dzięki czemu smak brownie będzie jeszcze bardziej niepowtarzalny. Wielu mistrzów czekolady twierdzi, że czekolada i sól to jedno z najlepszych połączeń.
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady 64%
- 100g mąki pszennej
- 250g białego cukru
- 50g kakao
- 250g masła
- 4 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g słonych orzechów laskowych
- sól
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°. Musimy rozpuścić czekoladę. Nastawiamy w garnku wodę. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski odpornej na gorąco. Stawiamy na naszym garnku z wodą i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiamy na krótką chwilę aby przestygła.
W misce umieszczamy masło z cukrem. Ucieramy do uzyskania puszystej masy po czym dodajemy jajka, po jednym na raz. Za każdym razem musimy wmieszać jajko w masę. Dokładamy rozpuszczoną czekoladę oraz przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i łyżeczką soli. Na koniec wrzucamy pokrojone w większe kawałki orzechy laskowe. Całość masy mieszamy dokładnie ze sobą.
Ciasto na brownie jest bardzo gęste i lepkie. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłem prostokątnej formy 30x20cm. Pieczemy 25-30min. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Brownie gotowe!
Smacznego!
Słodko słony deserek?
Kojarzy mi się z mufinką czekoladowa ,za którą przepadam ?,a chrupiące orzechy w tym wydaniu mniam mniam?
Brawo Ty ???