Brownie z orzechami laskowymi

Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni Amerykańskiej. Gęste, lepkie i pełne czekoladowego smaku. Każdy kto kocha czekoladę pokocha również i brownie. Ja do swojego przepisu dodałem słone orzechy laskowe dzięki czemu smak brownie będzie jeszcze bardziej niepowtarzalny. Wielu mistrzów czekolady twierdzi, że czekolada i sól to jedno z najlepszych połączeń.

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady 64%
  • 100g mąki pszennej
  • 250g białego cukru
  • 50g kakao
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g słonych orzechów laskowych
  • sól

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°. Musimy rozpuścić czekoladę. Nastawiamy w garnku wodę. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski odpornej na gorąco. Stawiamy na naszym garnku z wodą i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiamy na krótką chwilę aby przestygła.

W misce umieszczamy masło z cukrem. Ucieramy do uzyskania puszystej masy po czym dodajemy jajka, po jednym na raz. Za każdym razem musimy wmieszać jajko w masę. Dokładamy rozpuszczoną czekoladę oraz przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i łyżeczką soli. Na koniec wrzucamy pokrojone w większe kawałki orzechy laskowe. Całość masy mieszamy dokładnie ze sobą.

Ciasto na brownie jest bardzo gęste i lepkie. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłem prostokątnej formy 30x20cm. Pieczemy 25-30min. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Brownie gotowe!

Smacznego!

Jeden komentarz do “Brownie z orzechami laskowymi”

  1. Słodko słony deserek?
    Kojarzy mi się z mufinką czekoladowa ,za którą przepadam ?,a chrupiące orzechy w tym wydaniu mniam mniam?
    Brawo Ty ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *