Przygotowanie chłodnika jest tak proste, jak dodanie wszystkiego do blendera i zmiksowanie do uzyskania gładkiej konsystencji. Myślę, że właśnie dlatego tak bardzo go uwielbiam. Zero gotowania i tylko odrobina sprzątania.
Ten orzeźwiający chłodnik z ogórka jest przyjemny i kremowy dzięki dodatkowi awokado i greckiego jogurtu. Smak jest jeszcze lepszy po dodaniu skórki i soku z limonki. Uwielbiam przyrządzać chłodniki wiosną i latem, ponieważ są lekkie, orzeźwiające i łatwe.
Składniki:
- 400g ogórków szklarniowych
- 1 avocado
- 80ml oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 70g jogurtu greckiego
- 1 limonka
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- sól
Podstawą przepisu na chłodnik ogórek-avocado są właśnie ogórki i to od nich zaczniemy. Ogórki dokładnie szorujemy i wycieramy do sucha. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Avocado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i również kroimy na większe kawałki.
Szalotkę siekamy w półplasterki, ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Wszystkie warzywa przekładamy do blendera. Wlewamy oliwę, jogurt grecki, ocet, sok z limonki i na koniec wsypujemy skórkę z limonki. Całość doprawiamy sporą szczyptą soli. Blendujemy wszystko na gładki krem.
Chłodnik przelewamy do pojemnika i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę.
Gotowy chłodnik przelewamy do misek, dekorujemy plastrami ogórka i posypujemy czarnuszką. Możemy również podać zupę z dodatkiem jajka na twardo lub grzanek.
Smacznego!