Ciasto filo wywodzi się z krajów bałkańskich. Jest cieniutkie jak papier, a po upieczeniu obłędnie kruche i smaczne. Przede wszystkim jest znane z tradycyjnego deseru jakim jest baklawa. W związku z tym, że desery nie są moją mocną stroną postanowiłem zrobić ciasto filo ale w wersji wytrawnej.
Farsz łączy lekko orzechowy smak smażonego szpinaku, ostrość czosnku, słoność sera feta, a także niepowtarzalny zapach gałki muszkatołowej.
Ciasto filo jest w Polsce coraz bardziej dostępne. Nie trzeba go szukać w sklepach z kuchnią bałkańską, łatwo można je kupić w każdym supermarkecie. Zachęcam wszystkich do kupna filo i eksperymentowania z tym ciastem.
Składniki:
- ciasto filo (4 arkusze)
- 700g rozdrobnionego szpinaku
- cebula biała
- 4 ząbki czosnku
- 250g sera typu feta
- jajko
- oliwa z oliwek
- masło
- sól
- pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik nastawiamy na 180°. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebulę. Kiedy już się zeszkli dodajemy czosnek i szpinak. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy również łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej. Smażymy przez ok. 5min lub do odparowania soków ze szpinaku.
Przestygnięty szpinak przekładamy do miski i mieszamy z rozdrobnioną fetą, sokiem z cytryny oraz całym jajkiem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Masę szpinakową odstawiamy na bok.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ciasta filo. Na początek rozpuszczamy dwie łyżki masła. Rozpuszczonym masłem smarujemy tortownicę, ja użyłem takiej o śr. 22cm. Następnie rozwijamy ciasto filo i smarujemy roztopionym masłem, za pomocą pędzelka, arkusz ciasta. Ciasto przekładamy do tortownicy dokładnie wykładając formę, nadmiar zaś na zewnątrz formy. Postępujemy tak cztery razy z każdym arkuszem osobno. Za każdym razem jednak kładąc arkusz filo pod innym kątem.
Kiedy wyłożymy wszystkie arkusze ciasta napełniamy tortownicę wcześniej przygotowanym farszem szpinakowym. Całość przykrywamy nadmiarem ciasta wystającym poza formę i dociskamy do farszu. Wierzch smarujemy roztopionym masłem. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 40min. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił można ciasto przykryć folią aluminiową do końca pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy na 10min. Później zdejmujemy obręcz tortownicy i możemy się zajadać.
Nasze ciasto filo z farszem szpinakowym gotowe.
Smacznego i udanego gotowania życzę!
Przyfilujemy ?to filo ,cienkie ciasto chrupiące,w środku szpinaczek z dodatkami??
Może spróbujemy pofilować ?
Mniam! Pierwszy raz w życiu użyłem takiego ciasta. Fajne wrażenia 🙂 A nadzienie ze szpinaku, czosnku , fety i całej reszty nie może być niedobre 🙂