Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Aby zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem wystarczy tak niewiele składników i tak niewiele czasu. To ciasto jest obłędnie wilgotne dzięki jogurtowi i przyjemnie kwaśne za zasługą rabarbaru.

Ciesz się ciastem na ciepło lub na zimno, w porze podwieczorku lub na deser. Jest to świetny podstawowy przepis na ciasto jogurtowe. Zamiast rabarbaru idealnie nadadzą się jagody lub czereśnie czy też inne skarby polskich sadów i ogrodów.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru drobnego
  • 250g rabarbaru
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 125g masła
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie ciasta jogurtowego z rabarbarem wymaga niewiele i właściwie polega na połączeniu wszystkich składników razem. Na początku jednak musimy rozpuścić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Z rabarbaru odcinamy końcówki i następnie kroimy skośnie na kawałki 2-3cm. Z pomarańczy ścieramy drobno skórkę. Ważne też aby wszystkie inne składniki miały temperaturę pokojową.

Kiedy masło już przestygło możemy zabrać się za przygotowanie tortownicy, masy na ciasto i nastawić piekarnik na 180º. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ja użyłem formy o śr. 22cm. Pozostało nam już tylko ciasto. W misce mieszamy ze sobą cukier, jajka, roztopione masło, jogurt, ekstrakt i skórkę pomarańczową. Wszystko ze sobą mieszamy do połączenia składników. Teraz wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej masy.

Gotową masę na ciasto jogurtowe z rabarbarem przekładamy do tortownicy i delikatnie stukamy o blat aby ładnie się rozeszło po formie. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru lekko dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 50min do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest już gotowe. Możemy je udekorować cukrem pudrem, albo podać z dodatkową porcją świeżego jogurtu. Możemy również podać jeszcze ciepłe bądź podgrzać i serwować z porcją ulubionych lodów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *