Uwielbiam cukinię tak bardzo, że chętnie korzystam z niej cały rok. Najlepsza jednak jest pod koniec sierpnia. Jest wtedy najświeższa, najsmaczniejsza i co najważniejsze- najtańsza. Stąd przepis na cukinię faszerowaną.
W tym okresie się nie ograniczam i przyrządzam ją kiedy tylko mogę na wiele różnych sposobów. Pełne od warzyw leczo, placuszki lub właśnie faszerowaną. A to tylko niektóre z propozycji.
Mój przepis na cukinię faszerowaną zawiera w sobie wszystko czego oczekujemy od obiadu. Warzywa, kasza, mięso, słodko-wędzony sos BBQ i ser. Czy można pragnąć czegoś więcej?
Składniki:
- 1kg cukinii (2-3 mniejsze sztuki)
- 450g mielonej łopatki wieprzowej
- 100g kaszy bulgur
- 100ml sosu BBQ
- 100g czerwonej papryki
- 50g sera feta
- 80g cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 120g tartego sera gouda
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Zaczniemy od ugotowania kaszy bulgur wg przepisu na opakowaniu. Następnie odstawiamy ją do przestygnięcia. Kolejnym krokiem jest nastawienie piekarnika na 180°.
Teraz przygotujemy mięsny sos do naszej cukinii. Szalotkę kroimy w półplasterki, paprykę w mniejszą kostkę, czosnek i koper drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy około 5min od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dokładamy mięso oraz paprykę wędzoną i smażymy jeszcze przez kolejne 5min. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy także sos BBQ i dodajemy koperek. Smażymy jeszcze przez chwilę mieszając tak aby wszystkie składniki się połączyły. Odstawiamy sos do przestygnięcia.
Teraz przygotujemy samą cukinię do nafaszerowania. Każdą sztukę kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy dokładnie gniazda nasienne. Następnie smarujemy wnętrze cukinii oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Układamy połówki na blasze do pieczenia i pieczemy je przez 10min.
Podczas kiedy wstępnie opiekamy cukinię dokończymy farsz. W jednej misce umieszczamy kaszę, mięsny sos oraz pokruszoną fetę. Dokładnie ze sobą mieszamy. Wyjmujemy cukinię po upływie 10 min i nakładamy farsz delikatnie dociskając.
Wstawiamy na kolejne 10min, po czym wyjmujemy i posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy jeszcze przez 5min.
Cukinia faszerowana gotowa.
Smacznego!
Smakowicie wygląda ?
Dość prosta w wykonaniu się wydaje.
??