Cytrynowe semifreddo to prosty deser inspirowany kuchnią włoską. Idealna słodka uczta, dzięki której zaimponujesz swoim gościom. Lekka, ciągnąca beza rozdrobniona w soczystą bitą śmietanę i aksamitny krem cytrynowy, do tego kwaśna czerwona porzeczka.
Domowe semifreddo cytrynowe ma intensywnie cytrynowy smak, jest kremowe, lekkie, super orzeźwiające na słoneczny letni deser. Ale osobiście uważam, że najlepsze jest to, że ten pozornie wyrafinowany deser jest tak łatwy do zrobienia!
Semifreddo to nie tylko lody, ale dzięki dobrze napowietrzonej masie przypomina bardziej zmrożony mus. Dzięki czemu nawet po wielu godzinach w zamrażarce ma przyjemną kremową konsystencję.
Składniki:
- 8 żółtek (jajka L)
- 150ml soku z cytryny
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 450ml schłodzonej śmietanki 36%
- 300g cukru
- 150g czerwonej porzeczki
- 20g bezy
Na samym początku przygotujemy krem cytrynowy, który będzie podstawą do zrobienia cytrynowego semifreddo. Musimy go dokładnie schodzić nim połączymy z resztą składników.
W misce umieszczamy 8 żółtek, 300g cukru, sok i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Masę kremu przelewamy do rondelka postawionego na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Kiedy na łyżce którą mieszamy krem zrobimy linię i się nie połączy ze sobą ponownie to znaczy, że jest gotowy. Odstawiamy krem do przestygnięcia.
Kiedy krem ostygnie wlewamy schłodzoną (to bardzo ważne) śmietankę do dużej miski i ubijamy mikserem lub rózgą do uzyskania lekkich „szczytów”. Następnie dodajemy do ubitej śmietanki krem cytrynowy i dokładnie mieszamy ze sobą do połączenia składników. Najlepiej wykorzystać do tego rózgę. Aby uzyskać idealnie kremowe semifreddo musimy robić to delikatnie aby nie stracić całego napowietrzenia w masie.
Na koniec dokładamy czerwoną porzeczkę i pokruszone bezy do masy i całość mieszamy. Nasze cytrynowe semifreddo jest gotowe do przelania do formy i zamrożenia. Ja wykorzystałem keksówkę o wymiarach 26x12cm. Ale można użyć dowolnej formy. Ważne aby wyłożyć ją folią spożywczą tak aby nadmiar zwisał poza krawędzie i można było przykryć semifreddo na wierzchu. Wstawiamy semifreddo do zamrażarki na przynajmniej 5h ale najlepiej na całą noc.
Cytrynowe semifreddo z czerwoną porzeczką i bezami jest gotowe. Życzę pysznej ochłody i smacznego!
Nie znam słów, które mogłyby oddać zachwyt nad smakiem tych lodów. MUSICIE!!!! Naprawdę MUSICIE przekonać się o ich wyjątkowości osobiście.