Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie cytrynowym

Kiedy nadchodzi lato nie ma nic, co lubię bardziej niż pyszny cytrynowy makaron. Cytryna to taki przyjemny, lekki smak na lato! To danie jest bardzo proste w przygotowaniu i można je łatwo ugotować w wolnej chwili na szybki obiad.

Sos jest cytrynowy ale nie przytłacza go smak cytrusów. Wszystko równoważy kremowy serek mascarpone oraz delikatnie słodki smak zielonego groszku. Do tego połączenie kolorystyczne żółtej skórki z cytryny i zieleni groszku, które nieziemsko pobudza apetyt. Zapach, wygląd- ciężko powstrzymać się aby nie zacząć jeść prosto z patelni.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 300g makaronu farfalle
  • 100g mascarpone
  • 30g tartego parmezanu
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cytryna (sok i tarta skórka)
  • 1 łyżka drobno siekanego lubczyku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz biały

Nastawiamy dużą ilość wody, dobrze osolonej i gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miseczki i doprawiamy 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu oraz dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kurczaka ok. 5 min.

Kiedy już usmażymy kurczaka wlewamy do niego sok z cytryny i przez chwilę całość dusimy. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy aż się rozpuści. Dokładamy parmezan, skórkę z cytryny, lubczyk oraz rozmrożony zielony groszek. Całość dusimy ok. 3 min. Przekładamy makaron farfalle do sosu cytrynowego z kurczakiem i dokładnie mieszamy.

Nasze farfalle w kremowym sosie cytrynowym gotowe.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie cytrynowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *