Przepis na fioletowego Coleslawa jest pełen świeżych i wiosennych składników. Kolorowa i chrupiąca kapusta w bardzo prostym i kremowym dressingu. To najlepszy przepis na sałatkę Coleslaw idealną na przyjęcia na świeżym powietrzu.
Fioletowy Coleslaw nada się jako dodatek do kanapek, podawany w towarzystwie pieczonego mięsa. Lub po prostu nałóż go do hot-doga lub burgera.
Składniki:
- 800g czerwonej kapusty
- 250g pomidorów
- 120g czerwonej cebuli
- 100g marchewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1/2 cytryny
- sól/ pieprz cytrynowy
Podstawą fioletowego Coleslawa jest kapusta i to właśnie od niej zaczniemy. Kroimy kapustę w ćwiartki i wykrawamy kłąb. Następnie cienko siekamy. Poszatkowaną kapustę przekładamy na sito i obficie solimy, mieszamy i odstawiamy na 30min. Dzięki temu kapusta skruszeje. Po upływie tego czasu płuczemy ją pod bieżącą wodą i osuszamy.
Kiedy już kapusta jest gotowa możemy zabrać się za resztę składników. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Pomidory kroimy w ósemki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy, podobnie szczypior. Wszystko przekładamy wraz z kapustą do miski i razem mieszamy.
Pozostało nam już tylko przygotować dressing. Majonez i śmietanę łączymy razem, doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu cytrynowego. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do warzyw. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.
Fioletowy Coleslaw gotowy.
Smacznego!