Fioletowy Coleslaw

Przepis na fioletowego Coleslawa jest pełen świeżych i wiosennych składników. Kolorowa i chrupiąca kapusta w bardzo prostym i kremowym dressingu. To najlepszy przepis na sałatkę Coleslaw idealną na przyjęcia na świeżym powietrzu.

Fioletowy Coleslaw nada się jako dodatek do kanapek, podawany w towarzystwie pieczonego mięsa. Lub po prostu nałóż go do hot-doga lub burgera.

Składniki:

  • 800g czerwonej kapusty
  • 250g pomidorów
  • 120g czerwonej cebuli
  • 100g marchewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 cytryny
  • sól/ pieprz cytrynowy

Podstawą fioletowego Coleslawa jest kapusta i to właśnie od niej zaczniemy. Kroimy kapustę w ćwiartki i wykrawamy kłąb. Następnie cienko siekamy. Poszatkowaną kapustę przekładamy na sito i obficie solimy, mieszamy i odstawiamy na 30min. Dzięki temu kapusta skruszeje. Po upływie tego czasu płuczemy ją pod bieżącą wodą i osuszamy.

Kiedy już kapusta jest gotowa możemy zabrać się za resztę składników. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Pomidory kroimy w ósemki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy, podobnie szczypior. Wszystko przekładamy wraz z kapustą do miski i razem mieszamy.

Pozostało nam już tylko przygotować dressing. Majonez i śmietanę łączymy razem, doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu cytrynowego. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do warzyw. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.

Fioletowy Coleslaw gotowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *