Focaccia to klasyczny włoski chleb. Nazwa focaccia wywodzi się od rzymskiego „panis focacius”, co oznacza „chleb paleniskowy”. A to wskazuje, że pierwotnie pieczono go na węglach w czasach rzymskich.
Focaccia konsystencją jest podobna do ciasta na pizzę. Jest pieczona z dużą ilością oliwy z oliwek, dzięki czemu uzyskujemy przyjemnie chrupiące brzegi i mięciutki środek.
Pieczywo można zrobić na sto różnych sposobów, zmieniając dodatki, które znajdują się w klasycznych wgłębieniach na górze. Ja w swoim przepisie wykorzystałem aromatyczny rozmaryn, kolorowe pomidorki oraz cebulkę szalotkę.
Doskonale nadaje się do obiadu, zup, gulaszu, a nawet pokrojonego na pół do stworzenia pysznych i kolorowych kanapek. Sama najlepiej smakuje maczana w oliwie z oliwek.
Składniki:
- 350g mąki pszennej typ „00”
- 7g drożdży suszonych
- 175ml ciepłej wody
- 100g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (może być też suszony)
- gruboziarnista sól himalajska lub morska
- oliwa z oliwek
Aby przygotować focaccię musimy przygotować zaczyn. W tym celu w misce umieszczamy 70g mąki, 50ml ciepłej wody, drożdże i cukier. Mieszamy całość łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min w ciepłe miejsce.
Kiedy już zaczyn będzie gotowy możemy zabrać się za zrobienie ciasta na focaccię. Do miski wsypujemy pozostałość mąki (280g), 2 łyżeczki soli, 125ml ciepłej wody, łyżkę oliwy z oliwek i nasz zaczyn. Na początku mieszamy wszystko razem przy pomocy łyżki lub szpatułki. Później przekładamy na płaski blat i wyrabiamy ciasto rękami aż ciasto będzie jednolite ale nadal lepkie. Przekładamy z powrotem do miski i znów przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie możemy przygotować formę do pieczenia. Ja użyłem blachy o wymiarach 30x25cm. Na dno wylewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie smarujemy nią formę. Gotowe ciasto przekładamy do formy i rozciągamy rękoma po krawędzie. Po raz ostatni zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.
Teraz możemy nastawić piekarnik na 200° i przygotować focaccię do pieczenia. Odrywamy igiełki rozmarynu od łodyżki, pomidorki kroimy na pół, cebulkę w słupki. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Palcami robimy w cieście głębokie dołki i wkładamy w nie pomidorki i cebulkę. Na koniec obsypujemy solą gruboziarnistą. Wstawiamy focaccię do piekarnika i pieczemy od 25 do 30min. Do czasu aż się zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Focaccia gotowa, smacznego!