Fuczki

Fuczki to regionalny przysmak Podkarpacia, a dokładniej wywodzący się z malowniczych Bieszczad. Zachwycają nie tylko smakiem ale również niesamowitą prostotą wykonania.

Fuczki to placuszki z dodatkiem chrupkiej i kwaśnej kapusty kiszonej. To ona nadaje temu daniu niesamowity smak i charakter. Placuszki są idealną alternatywą dla placków ziemniaczanych, czy też tych z cukinii.

Składniki:

  • 200g kiszonej kapusty
  • 100g mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny
  • śmietana 18%

Głównym składnikiem fuczków jest kiszona kapusta i to od niej zaczniemy. Odciskamy ją z nadmiaru soków ale nie płuczemy, dzięki temu zachowamy jak najwięcej smaku. Następnie kroimy kapustę ale nie za drobno.

Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy do mokrych składników mąkę, dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu i soli. Z solą nie przesadzamy bo kapusta jest słona. Łączymy ze sobą wszystko i na koniec należy wmieszać w ciasto poszatkowaną kapustę kiszoną.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego i smażymy na nim nasze fuczki. Około 1 łyżki ciasta na placuszek, smażymy do zrumienienia z każdej strony.

Gotowe fuczki podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Zapraszam do kulinarnego odkrywania Bieszczad.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *