Grecka zupa cytrynowa jest idealnie kwaśna dzięki świeżym cytrynom oraz jedwabiście gładka co zawdzięczamy dodatkowi sosu na bazie żółtek. Tradycyjnie podawana jest z kawałkami kurczaka i ryżu. U mnie to pieczona pierś drobiowa i kuleczki ryżowe.
Jeżeli uwielbiacie cytryny to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Smak i aromat tej zupy jest w sam raz na ostatnie zimowe dni.
Składniki:
- 1,5l bulionu drobiowego
- 1 większa marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cytryny
- 120ml śmietanki 18%
- 2 żółtka
- 100g ugotowanego ryżu białego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
- 1 pierś z kurczaka
- tarta skórka z 1/2 cytryny
- lubczyk suszony
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
Zaczynamy od przygotowania pieczonej piersi z kurczaka. Nastawiamy piekarnik na 230°. Pierś z kurczaka obtaczamy w rozpuszczonym maśle i dodajemy skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki lubczyku. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 15-20min. W zależności od wielkości piersi. Najlepiej po 15min nakłuć mięso w najgrubszym miejscu. Jeżeli wypłynie przejrzysty płyn, znaczy że kurczak jest gotowy. Po upieczeniu kurczaka zawijamy go w folię aluminiową i ostawiamy do odpoczęcia na 10min. Po tym czasie przy pomocy widelca szarpiemy mięso na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
Przygotowanie kuleczek ryżowych jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy w misce połączyć ze sobą ugotowany ryż, jajko, mąkę oraz dużą szczyptę pieprzy cytrynowego. Z gotowej masy mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie z oliwek na złoto.
Aby przygotować samą grecką zupę cytrynową wlewamy bulion do garnka. Obraną marchew kroimy w grubsze półplasterki, łodygę selera w plastry o podobnej grubości. Przekładamy do bulionu i gotujemy wszystko przez 15min. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z 2 cytryn i gotujemy jeszcze kilka min po czym wyłączamy gaz. W miseczce mieszamy dokładnie śmietankę z żółtkami jajek i wlewamy do bulionu. Nie gotujemy aby śmietanka się nie zważyła, a jajko ścięło. Grecka zupa cytrynowa jest już gotowa. Teraz wystarczy ją podać z szarpanym kurczakiem oraz kuleczkami ryżowymi.
Zupę możemy również podać z mięsem z kurczaka na którym gotowany był bulion oraz zwykłym ugotowanym ryżem zamiast kulek.
Smacznego!