Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z burakiem jest kolejnym z elementów mezze. Sam hummus jest pastą do smarowania zrobioną przede wszystkim z ciecierzycy. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Jego idealnie gładka konsystencja pasuje do pieczywa lub pity.

Osobiście uwielbiam hummus i mógłbym go jeść codziennie. Moim ulubionym jest ten o smaku buraka. Używam buraków pieczonych. Pieczenie wydobywa z nich o wiele bardziej skoncentrowany słodki smak. Ale uwielbiam je również ze wzglądu na ich charakterystyczny ziemisty posmak.

Składniki:

  • 400g cieciorki w puszce (odsączona)
  • 200g czerwonych buraków
  • 2 łyżki tahini- pasty sezamowej
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • oliwa z oliwek

Do przygotowania hummusu z pieczonym burakiem musimy zacząć od nastawienia piekarnika na 180°. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Następnie układamy na blasze i pieczemy ok. 60min. W między czasie sprawdzamy widelcem czy są już miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Gdy buraki już się upieką odstawiamy je na bok do ostygnięcia po czym obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

W kielichu blendera umieszczamy tahini, sok z cytryny, kilka łyżek wody (ok. 5), buraki, odsączoną cieciorkę, czosnek, kminek, szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Możemy dodać jeszcze wody w zależności od tego jak gęsty chcesz hummus.

Gotowy hummus z pieczonego buraka przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy z oliwek oraz posypujemy czarnuszką.

Gotowe i życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *