Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to coś czego potrzebuje każdy świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania bądź jako przystawka w trakcie rodzinnych spotkań. W mojej rodzinie to obowiązkowa pozycja menu w tym okresie.

Zapewne ile rodzin, domów, tyle pomysłów i sposobów na jajka faszerowane. U mnie to zawsze były jajka faszerowane przepełnione czerwoną papryką, aromatycznym koperkiem oraz sporą ilością soku z cytryny co nadawało farszowi niebywałej lekkości i rześkości. Co podczas wielkogodzinnych i sytych uczt świątecznych jest bardzo ważne.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 150g czerwonej papryki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie jajek faszerowanych zaczynamy od obrania jajek ze skorupek. Następnie każde jajko kroimy na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Białka odkładamy na bok.

Czerwoną paprykę kroimy w cienkie paseczki, a następnie w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Żółtka przy pomocy widelca rozdrabniamy, dodajemy do nich paprykę czerwoną, koperek oraz majonez. Wyciskamy sok z cytryny i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz schładzamy chwilę w lodówce po czym faszerujemy nim białka jajek.

Gotowe jajka faszerowane dekorujemy czerwoną papryką i koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *