Jajka faszerowane to coś czego potrzebuje każdy świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania bądź jako przystawka w trakcie rodzinnych spotkań. W mojej rodzinie to obowiązkowa pozycja menu w tym okresie.
Zapewne ile rodzin, domów, tyle pomysłów i sposobów na jajka faszerowane. U mnie to zawsze były jajka faszerowane przepełnione czerwoną papryką, aromatycznym koperkiem oraz sporą ilością soku z cytryny co nadawało farszowi niebywałej lekkości i rześkości. Co podczas wielkogodzinnych i sytych uczt świątecznych jest bardzo ważne.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1,5 łyżki majonezu
- 150g czerwonej papryki
- 1 pęczek koperku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie jajek faszerowanych zaczynamy od obrania jajek ze skorupek. Następnie każde jajko kroimy na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Białka odkładamy na bok.
Czerwoną paprykę kroimy w cienkie paseczki, a następnie w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Żółtka przy pomocy widelca rozdrabniamy, dodajemy do nich paprykę czerwoną, koperek oraz majonez. Wyciskamy sok z cytryny i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz schładzamy chwilę w lodówce po czym faszerujemy nim białka jajek.
Gotowe jajka faszerowane dekorujemy czerwoną papryką i koperkiem.
Smacznego!